W czasie karnawału wszyscy zajadają się przysmakami, takimi jak paczki, oponki oraz faworki. Również tłusty czwartek jest doskonałą okazją do rozkoszowania się tymi słodkościami. Jeśli zdecydujecie się zrobić faworki samodzielnie w domu – wykorzystajcie prosty patent, dzięki któremu przygotujecie je znacznie szybciej i łatwiej.
Jak przygotować faworki z 2 składników?
Jeśli nie macie ochoty przemęczać się podczas robienia ciasta na faworki – zastosujcie trik, dzięki któremu będziecie musieli użyć jedynie dwóch składników: mąki i śmietany. Ten ekspresowy przepis wywodzi się z Włoch.
Tak zrobione faworki nie różnią się bardzo od tradycyjne wersji, również są smaczne i chrupiące. Jest to idealna opcja dla osób, które nie mają ochoty na to, by spędzić kilka godzin w kuchni podczas robienia tych frykasów.
Przepis na nowatorskie faworki
Potrzebne składniki:
- 280 g mąki
- 210 ml śmietany 18%
Sposób przygotowania:
- Najpierw przesiejcie mąkę do dużej miski i wlejcie do niej śmietanę (powinna mieć temperaturę pokojową).
- Zacznijcie mieszać składniki drewnianą łyżką lub szpatułką. Jeśli ciasto będzie zbyt sztywne – użyjcie dłoni do wyrabiania. Jeżeli okaże się zbyt gęste – dolejcie śmietany, a w przypadku zbyt rzadkiej konsystencji – dosypcie mąki.
- Gdy ciasto będzie już elastyczne – złóżcie je kilka razy, za każdym razem uderzając w nie wałkiem.
- Rozwałkujcie ciasto na placek o grubości ok. 1,5 cm.
- Wytnijcie z niego prostokąty.
- Rozgrzejcie olej w garnku i smażcie faworki, by były rumiane z obu stron.
- Po usmażeniu połóżcie je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu, a następnie posypcie cukrem pudrem.
Komentarze