W czasie karnawału wszyscy zajadają się przysmakami, takimi jak paczki, oponki oraz faworki. Również tłusty czwartek jest doskonałą okazją do rozkoszowania się tymi słodkościami. Jeśli zdecydujecie się zrobić faworki samodzielnie w domu – wykorzystajcie prosty patent, dzięki któremu przygotujecie je znacznie szybciej i łatwiej.

Jak przygotować faworki z 2 składników?

Jeśli nie macie ochoty przemęczać się podczas robienia ciasta na faworki – zastosujcie trik, dzięki któremu będziecie musieli użyć jedynie dwóch składników: mąki i śmietany. Ten ekspresowy przepis wywodzi się z Włoch.

Tak zrobione faworki nie różnią się bardzo od tradycyjne wersji, również są smaczne i chrupiące. Jest to idealna opcja dla osób, które nie mają ochoty na to, by spędzić kilka godzin w kuchni podczas robienia tych frykasów.

Przepis na nowatorskie faworki

Potrzebne składniki:

  • 280 g mąki
  • 210 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przesiejcie mąkę do dużej miski i wlejcie do niej śmietanę (powinna mieć temperaturę pokojową).
  2. Zacznijcie mieszać składniki drewnianą łyżką lub szpatułką. Jeśli ciasto będzie zbyt sztywne – użyjcie dłoni do wyrabiania. Jeżeli okaże się zbyt gęste – dolejcie śmietany, a w przypadku zbyt rzadkiej konsystencji – dosypcie mąki.
  3. Gdy ciasto będzie już elastyczne – złóżcie je kilka razy, za każdym razem uderzając w nie wałkiem.
  4. Rozwałkujcie ciasto na placek o grubości ok. 1,5 mm.
  5. Wytnijcie z niego prostokąty.
  6. Rozgrzejcie olej w garnku i smażcie faworki, by były rumiane z obu stron.
  7. Po usmażeniu połóżcie je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu, a następnie posypcie cukrem pudrem.