Naleśniki będą doskonałym pomysłem zarówno na kolację, jak i na śniadanie. Można je jeść na słodko, ale świetnie smakują podane też w wersji wytrawnej. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Dodatkowo do jego przyrządzenia nie potrzebujecie wielu składników. Powinniście jednak zwrócić uwagę na jeden produkt, który sprawi, że wasza potrawa będzie smakować naprawdę doskonale.

Sekretny składnik pysznych naleśników

Na sukces w przygotowaniu naleśników wpływa wiele czynników, między innymi dobrze nagrzana patelnia czy odpowiednie proporcje ciasta. Jednym z nich jest także to, jakiego produktu użyjecie do ich usmażenia.

Patentem, który stosuje Magda Gessler, żeby jej naleśniki smakowały naprawdę wspaniale, jest dodanie podczas smażenia masła klarowanego. Dzięki temu naleśniki mają doskonałą konsystencję, a także idealny smak.

Przepis na naleśniki z masłem klarowanym

Potrzebne składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • około 350 ml gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • masło klarowane (do smażenia).

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw ubijcie jajka ze szczyptą soli. Dodajcie do nich mleko oraz część wody, a następnie wymieszajcie.
  2. Mąkę przesiejcie przez sito i stopniowo dodawajcie ją do innych składników (cały czas miksując, żeby nie powstały grudki).
  3. Gotowe ciasto odstawcie na pół godziny, a przed samym smażeniem – dokładnie wymieszajcie.
  4. Na patelni do naleśników roztopcie niewielką ilość masła klarowanego. Gdy będzie już mocno rozgrzane – wlejcie porcję ciasta i rozprowadźcie je równomiernie.
  5. Smażcie naleśniki przez około 30 sekund i przewróćcie na drugą stronę na kolejne pół minuty.
  6. Co 2-3 naleśniki dodawajcie na patelnię kolejną porcję masła klarowanego.