Znaną metodą na to, żeby faworki wyszły wspaniale lekkie i kruche jest ubijanie ciasta. Ten sposób jednak jest dość problematyczny – zabiera czas i powoduje sporo hałasu. Tłuczenie ciasta bez problemu możecie jednak zastąpić innym, znacznie prostszym rozwiązaniem. Co więcej, wasze faworki będą wtedy nieziemsko smaczne.

Faworki bez ubijania ciasta

Z łatwością zrobicie pyszne faworki bez żmudnego ubijania ciasta, żeby wtłoczyć w nie powietrze. Przepis na nie jest bardzo prosty i wymaga użycia jedynie jednego dodatkowego składnika. Wystarczy, że dodacie jasne piwo – dzięki temu, że jest ono gazowane, to w cieście utworzą się małe bąbelki.

Ciasto ugnieciecie z łatwością, nie musicie go składać, ani uderzać wałkiem. Piwo nada też faworkom puszystości i doskonałej faktury. Co więcej, tak przygotowane faworki będą też mniej kaloryczne, niż te zrobione na śmietanie.

Przepis na faworki na piwie

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki maki tortowej
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki piwa, jasnego
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przesiejcie mąkę, zróbcie w niej zgłębienie i dodajcie żółtka, piwo, sól oraz masło.
  2. Następnie szybko zagniećcie ciasto, a później odłóżcie je na godzinę do lodówki (będzie miało wtedy lepszą konsystencję).
  3. Podzielcie ciasto na dwie części i bardzo cienko rozwałkujcie.
  4. Za pomocą radełka lub noża wykrójcie pasy o szerokości ok. 4 cm i poprzekrawajcie je w poprzek.
  5. W ich środku wytnijcie niewielkie otwory i przeplećcie przez nie jeden koniec.
  6. Smażcie faworki na dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż uzyskają lekko złoty kolor.
  7. Na koniec odsączcie je z nadmiaru tłuszczu (użyjcie do tego ręcznika papierowego) i oprószcie cukrem pudrem.