Znaną metodą na to, żeby faworki wyszły wspaniale lekkie i kruche jest ubijanie ciasta. Ten sposób jednak jest dość problematyczny – zabiera czas i powoduje sporo hałasu. Tłuczenie ciasta bez problemu możecie jednak zastąpić innym, znacznie prostszym rozwiązaniem. Co więcej, wasze faworki będą wtedy nieziemsko smaczne.
Faworki bez ubijania ciasta
Z łatwością zrobicie pyszne faworki bez żmudnego ubijania ciasta, żeby wtłoczyć w nie powietrze. Przepis na nie jest bardzo prosty i wymaga użycia jedynie jednego dodatkowego składnika. Wystarczy, że dodacie jasne piwo – dzięki temu, że jest ono gazowane, to w cieście utworzą się małe bąbelki.
Ciasto ugnieciecie z łatwością, nie musicie go składać, ani uderzać wałkiem. Piwo nada też faworkom puszystości i doskonałej faktury. Co więcej, tak przygotowane faworki będą też mniej kaloryczne, niż te zrobione na śmietanie.
Przepis na faworki na piwie
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki maki tortowej
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki piwa, jasnego
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przesiejcie mąkę, zróbcie w niej zgłębienie i dodajcie żółtka, piwo, sól oraz masło.
- Następnie szybko zagniećcie ciasto, a później odłóżcie je na godzinę do lodówki (będzie miało wtedy lepszą konsystencję).
- Podzielcie ciasto na dwie części i bardzo cienko rozwałkujcie.
- Za pomocą radełka lub noża wykrójcie pasy o szerokości ok. 4 cm i poprzekrawajcie je w poprzek.
- W ich środku wytnijcie niewielkie otwory i przeplećcie przez nie jeden koniec.
- Smażcie faworki na dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż uzyskają lekko złoty kolor.
- Na koniec odsączcie je z nadmiaru tłuszczu (użyjcie do tego ręcznika papierowego) i oprószcie cukrem pudrem.
Komentarze