Sprzedaż pizzy

Aż do 1830 roku pizza była otwarcie sprzedawana na ulicach. Za pierwszą pizzerię uważa się natomiast „Antica Pizzeria Port Alba”, znajdującą się w Neapolu. Zaczęła produkować pizzę dla handlarzy w 1738 roku, następnie przekształcając się w restaurację ze stołami i krzesłami w około 1830 roku. Alexander

Najstarsze rodzaje pizzy

To pizza Marinara jest najstarszym rodzajem tego placka. Składa się z pomidorów, oregano, czosnku, oliwy z oliwek oraz bazylii. Choć powszechnie jest uważana za pizzę z owocami morza, jej nazwa ma zupełnie inne znaczenie. Wywodzi się od żeglarzy i ludzi morza, którzy żywili się nią gdy wracali z połowów w zatoce. Także Margherita jest pizzą, której historia ma już prawie 200 lat. Jej narodziny przypisuje się piekarzowi Raffaele Esposito, który skomponował ją w restauracji  „Pietro… e basta cosi” (dosłownie - „Piotr… i dość”). Restauracja ta została otwarta w 1780 roku i do tej pory funkcjonuje pod nazwą „Pizzeria Brandi”.


Pizzowe rekordy

Największa pizza była przygotowana w hipermarkecie Norwood Pick’n’Pay w Johannesburgu w Południowej Afryce. Według Księgi Rekordów Guinnessa miała 37,4 metra średnicy i przygotowana została z 0,5 tony mąki, 800 kg sera i 900 kg pomidorowego puree. Rekord zanotowano 8 grudnia 1990 roku.

W Feltham pod Londynem nowy rekord na najdłuższą dostawę pizzy został osiągnięty przez Lucy Clough z Pizzerii Domino. Wegetariańska pizza supreme została upieczona 17 listopada 2004 i podróżowała przez dystans 10.532 mil, docierając pod adres zamówienia na ulicy Ramsey 30, w amerykańskim Melbourne, 19 listopada 2004.

Najdroższa pizza została przyrządzona przez restauratora Domenico Crolla, który stworzył z okazji walentynek smakołyk wart 2 tysiące 745 dolarów amerykańskich. Zawierała dodatki takie jak sos z suszonych na słońcu pomidorów, szkockiego wędzonego łososia, medaliony z dziczyzny, jadalne złoto, homara marynowanego w wytrawnym koniaku oraz nasączony szampanem kawior.

Rekord zaś na najbardziej ekstrawagancką pizzę świata pobiła pizza dostępna w nowojorskiej restauracji Nino’s Bellissima. Jej dodatki to sześć rodzajów kawioru, dymka, świeży homar i creme freche (rodzaj tłustej śmietany kremówki). To 12-calowe ciasto nosi nazwę „Luksusowej Pizzy” i kosztuje 1.000 dolarów (125 dolarów za kawałek).

Dostawa pizzy
W Stanach Zjednoczonych dostawa pizzy w nowoczesnej, obecnie znanej postaci rozpoczęła się po II wojnie światowej, kiedy to wiele pizzerii zostało otwartych przez byłych żołnierzy, którzy poznali to danie podczas służby we Włoszech. W krajach północno - europejskich, takich jak Niemcy, Belgia i Holandia, wiele pizzerii zostało otwartych w latach 50-tych i 60-tych przez włoskich imigrantów.


Jak bardzo popularna jest pizza?

Corocznie w USA są sprzedawane 3 miliardy pizz, kolejne 2 miliardy na całym świecie oraz 1 miliard pizz mrożonych.

Kiedy kupuje się najwięcej pizzy?

Połowa wszystkich pizz jest sprzedawana w piątki i soboty, a największe rozmiary są zamawiane w niedziele. Przeciętna rodzina je pizzę 30 razy w roku.