Jaką pizzę wolą Polacy - na cienkim czy na grubym cieście?

Pizza w Antice dostępna jest tyko na cienkim cieście i nie jest to przypadkowy wybór. Uważamy, że ciasto to połowa sukcesu, tak samo ważne jak dobrej jakości ser, warzywa, mięso, oryginalny sos. Dlatego chcemy,  by nasi goście nie musieli „objadać” się prawie samym, grubym ciastem, ale zasmakowali wszystkiego, co składa się na niezwykły smak pizzy. Co więcej, myślę że wielu Polaków docenia chrupkość ciasta, a da się ją tylko uzyskać przy cienkim placku.


Jakie są najczęściej zamawiane rodzaje pizzy z Antice?

Goście bardzo lubią naszą firmową pozycję pizzę Antica z mozarellą, rucolą, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami. Bardzo często zamawiana jest także pizza Góralska z serem wędzonym- szczególnie w zimowe dni. Dzieci są najbardziej tradycyjne: lubią pizzę Hawajską i Margherittę. Coraz częściej zdarzają się amatorzy ostrej pizzy jak np. Luizjana czy Mexicana.

Polacy wolą tradycyjne włoskie receptury czy wybierają pizze z bardziej "naszymi" składnikami?

Z moich obserwacji wynika, że Polacy coraz częściej lubią eksperymentować. Szynka parmeńska, suszone pomidory, kapary czy sos Luizjana weszły do codziennego menu Polaków, szczególnie fanów pizzy. Ostatnio wprowadziliśmy do naszego menu pizzę Antica Bianca, dość nietypową, bo ze śmietaną, serem kozim, orzeszkami pini, grzybami i rucolą. Goście bardzo ją sobie chwalą.


Czym wyróżnia się Państwa pizza na tle konkurencji?

W Antice przede wszystkim stawiamy na wysokiej jakości produkty, zawsze świeże warzywa, najlepsze mięsa i dobry ser. Niektórzy goście nie zdają sobie sprawy, że w wielu znanych sieciówkach pizzerii w Polsce nie dodaje się sera, lecz tzw. „produkt seropodobny”, który smakiem przypomina gumę. My takim produktom mówimy zdecydowanie nie.

Co więcej, ciasto w Anitce to nasz autorski przepis, który tworzyliśmy metodą prób i błędów przez 3 miesiące sami. I udało się, nasza pizza, nawet zimna, jest pyszna. I nie jest to tylko moje zdanie.


Gdzie tkwi sekret pizzy idealnej?

Pizza idealna może oznaczać dla każdego coś innego, jednak myślę że od pizzy idealnej powinno wymagać się świeżości, chrupkości i oryginalnego smaku.


Skąd czerpią Państwo inspirację przy tworzeniu nowych pozycji w menu, jeśli chodzi o pizze?

Dużo podróżujemy, smakujemy, czytamy. Nasz zespół kucharzy i pizzerów często eksperymentuje po godzinach pracy i wspólnymi siłami tworzymy nowe smaki. Lubimy smakować nowości, tak powstają nasze inspiracje i przepisy.


Co oprócz pizzy oferuje gościom restauracja Antica?

Restauracja Antica ma w swojej ofercie świeże makarony i pierogi- lepione przez naszych kucharzy.  Dla dbających o linię przygotowaliśmy bogatą ofertę sałatek z autorskimi dressingami, wielu naszych gości pyta o przepisy na nie. Polecamy również steka wołowego z ciekawym sosem Jack Daniels, kurczaka faszerowanego serem Brie, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską czy rosyjską zupę solyakę.

W naszej restauracji mamy ponadto bogaty wybór win, ponad 50 gatunków w naprawdę rozsądnych cenach. Ponieważ właściciel restauracji lubi nietypowe piwa mamy także ponad 40 gatunków piw z całego świata: Czech, Litwy, Wielkiej Brytanii, Niemiec czy Hiszpanii. Wspieramy także lokalne browary: z beczki polecamy niespasteryzowane piwo Dawne z Browaru Konstancin oraz Zamkowe z Browaru Namysłów. Ceny win i piw na wynos są jeszcze bardziej atrakcyjne, zapraszamy do zapoznania się z nasza ofertą na www.antica.waw.pl

logo

Restauracja Antica powstała z pasji do jedzenia i chęci stworzenia miejsca,  gdzie klimat i dobra kuchnia idą w parze. Antica zaprasza wszystkich smakoszy dobrej kuchni. W menu można znaleźć  szeroki wybór pizz według włoskiej receptury, past, sałatek oraz dań polskich i europejskich. Bogato skomponowane menu pozwoli zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy a ceny nie zachwieją domowego budżetu.