Choć sushi kojarzy nam się z ryżem, pierwsza wersja sushi to była ryba poddana procesowi fermentacji i jedzona bez niego.  Danie pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a do Japonii przywędrowało z Chin. Proces fermentacji osolonej ryby był dość powolny, dlatego po pewnym czasie zaczęto dodawać ryż, aby ten proces przyspieszyć. Niecierpliwi Japończycy zaczęli jednak jeść rybę, kiedy była jeszcze prawie surowa, a smak ryżu pozostawał jeszcze niemal  niezmieniony.  Ryż powoli przestał być używany do fermentacji, a zaczął być mieszany z octem ryżowym dla dodania charakterystycznego smaku i podawany wraz z rybami, owocami morza i warzywami. I to wersja najbliższa dzisiejszemu sushi. W XIX wieku w Tokyo zaczęły być popularne ówczesne fast foody, małe kramy, które serwowały pierwsze nigiri-zushi, czyli podłużną kulkę ryżu owiniętą plasterkiem ryby.

I jednak to, co w sushi dziś niezmienne, to charakterystyczny przyprawiony octem, solą i cukrem biały japoński ryż. Musi mieć odpowiednią temperaturę i konsystencję, aby sushi było idealne. Inne składniki zmieniają się, ale to on jest właśnie podstawą.

Najbardziej popularne rodzaje sushi to:

MAKI SUSHI (lub Makizushi), czyli sushi rolowane. Rolki formuje się przy pomocy bambusowej maty, owija nori (cienkim sprasowanym arkuszem glonów morskich), czasem również cienkim omletem bądź papierem ryżowym lub sojowym i kroi na około osiem krążków gotowych do jedzenia. Futomaki to grube rolki, w które zawija się powyżej dwóch składników, aby nadać im ciekawszy smak i kolor.

Hosomaki to cieniutkie rolki jednoskładnikowe. Na przykład  Kappamaki są wypełnione jedynie ogórkiem i je się je pomiędzy różnymi rodzajami sushi dla oczyszczenia podniebienia i niemieszania różnych smaków.

Temaki to rożki nori napełnione ryżem i innymi składnikami.

Uramaki to już zachodnia wersja maków. Amerykanie, którzy polubili sushi nie byli jednak zachwyceni widokiem glonów morskich opasających ich danie, więc wymyślili wersję z ryżem na zewnątrz.

NIGIRI SUSHI (Nigirizushi) to już nie tradycyjna rolka, a podłużna kulka ryżu przykryta plasterkiem ryby.

Gunkan maki to specjalna odmiana nigiri, w której ryż owinięty jest paseczkiem nori i przybiera kształt łódki wypełnionej drobno pokrojoną rybą.

Współczesne rodzaje sushi zawierają wiele składników obcych w tradycji japońskiej.  Bardzo popularne są zamerykanizowane Philadelphia Rolls, czyli sushi z serkiem Philadelphia czy California Roll z awokado, paluszkami krabowymi i ryżem na zewnątrz.

Warto jednak pamiętać, że współczesne sushi, to nie ryba wyłowiona prosto z morza. Aby zabić bakterie, świeże ryby mrozi się w temperaturze poniżej -20⁰C przez co najmniej 24 godziny.

Sushi serwuje się na tradycyjnych geometrycznych talerzach, tacach i deseczkach, a jedzone jest zazwyczaj palcami lub pałeczkami. Rozmiar sushi powinien być idealny na jeden kęs, dlatego według etykiety sushi nie kroimy go na kawałki i nie przegryzamy, a pochłaniamy w całości. Sushi serwowane jest z sosem sojowym, w którym maczamy krążek od zewnątrz (ma przyprawić smak nori, a nie wsiąknąć w ryż). Tradycyjnym dodatkiem jest również wasabi, czyli chrzan japoński  o charakterystycznym ostrym smaku, który nie tylko przyprawia potrawę, ale ma też właściwości bakteriobójcze. Piklowany imbir oczyszcza podniebienie, pomaga nam lepiej rozróżniać smaki różnych rodzajów sushi i ułatwia procesy trawienne. Sushi tradycyjnie popijamy zieloną herbatą.

W naszej restauracji serwujemy szeroki wybór sushi, zarówno tradycyjnego, jak i współczesnego. Proponujemy też własne autorskie wariacje na jego temat, ale to tajemnica naszych sushi masterów.

Współczesne rodzaje sushi zawierają wiele składników obcych w tradycji japońskiej.  Bardzo popularne są zamerykanizowane Philadelphia Rolls, czyli sushi z serkiem Philadelphia czy California Roll z awokado, paluszkami krabowymi i ryżem na zewnątrz.

Warto jednak pamiętać, że współczesne sushi, to nie ryba wyłowiona prosto z morza. Aby zabić bakterie, świeże ryby mrozi się w temperaturze poniżej -20⁰C przez co najmniej 24 godziny.

Sushi serwuje się na tradycyjnych geometrycznych talerzach, tacach i deseczkach, a jedzone jest zazwyczaj palcami lub pałeczkami. Rozmiar sushi powinien być idealny na jeden kęs, dlatego według etykiety sushi nie kroimy go na kawałki i nie przegryzamy, a pochłaniamy w całości. Sushi serwowane jest z sosem sojowym, w którym maczamy krążek od zewnątrz (ma przyprawić smak nori, a nie wsiąknąć w ryż). Tradycyjnym dodatkiem jest również wasabi, czyli chrzan japoński  o charakterystycznym ostrym smaku, który nie tylko przyprawia potrawę, ale ma też właściwości bakteriobójcze. Piklowany imbir oczyszcza podniebienie, pomaga nam lepiej rozróżniać smaki różnych rodzajów sushi i ułatwia procesy trawienne. Sushi tradycyjnie popijamy zieloną herbatą.

logoW naszej restauracji serwujemy szeroki wybór sushi, zarówno tradycyjnego, jak i współczesnego. Proponujemy też własne autorskie wariacje na jego temat, ale to tajemnica naszych sushi masterów. Używamy najwyższej jakości produktów, dlatego nasze sushi jest takie smaczne. Sushi to sztuka, danie ma być ozdobą samą w sobie, bez przepychu dekoracji na talerzu. W jasnym, pełnym światła wnętrzu House of Sushi możecie państwo w pełni delektować się ta japońską sztuką kulinarną. Promujemy również inne aspekty kultury japońskiej poprzez organizacje warsztatów i wystaw. W lutym warsztaty sushi i orgiami. Serdecznie zapraszamy. Zespół House of Sushi.