Odmiana cykorii o fioletowych liściach, nazywana sałatą radicchio. Znana była już w starożytności. Znaną nam, współczesną odmianę wyhodował w 1860 r. Francesco Van Den Borre belgijski agronom, który użył metody wybielania endywii do roślin pochodzących z włoskiego Treviso. Proces zwany imbianchimento jest dość złożony. Zbieraną późną jesienią sałatę pozbawia się zewnętrznych liści, a następnie pakuje w metalowe kosze. Przez kilka dni radicchio stoi w zaciemnionym pomieszczeniu a jej korzenie opływa woda otemperaturze 15 stopni Celsjusza. Podczas kąpieli liście nabierają charakterystycznego bordowego koloru.

 

Radicchio - Właściwości

Radicchio Rosso jest sałatą sezonową, pojawia się we włoskich sklepach w listopadzie i jest dostępna przez całą zimę, najsmaczniejsza jest tuż po pierwszych przymrozkach. Dzięki swojej goryczce pobudza apetyt, stymuluje system trawienny, tonizuje krew i wątrobę.

Radicchio- Odmiany

Radicchio Rosso di Treviso – uznawana za najsmaczniejszą, występuje w dwóch odmianach:

Radicchio Precoce która ma jaskrawo-bordowe liście i białe unerwienie, , które formują się w krzak, pojawia się na początku sezonu.

Radicchio Tardivo – ma wyraźniejsze unerwienie i zwichrowane, pogięte liście, nie jest tak dekoracyjna jak Precoce, jest mniej delikatna w smaku, ma wyraźniejszą goryczkę.

 

Obydwie odmiany zyskały status IGP (Indicazione Geografica Protetta), co oznacza, że pod tą nazwą może być sprzedawana tylko Radicchio pochodząca z okolic Treviso pod kontrolą konsorcjum Radicchio di Treviso.

 

 [źródło: www. kuchnia-europejska.wieszjak.polki.pl]