Najlepszym naturalnym sposobem na wsparcie organizmu w czasie sezonu przeziębieniowego jest sok z kiszonej kapusty. Ten napój znany jest z bogactwa witaminy C, ale to nie wszystko, co w sobie skrywa. Zawiera on też dużą dawkę witaminy A, K i E oraz witamin z grupy B. Każda szklanka tego sok zawiera też mnóstwo żelaza, magnezu, kwasu foliowego, siarki, potasu i wapnia. Dodatkowo ma mnóstwo przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia i chronią przed nowotworami. Wiele osób stosuje też sok z kiszonej kapusty na odchudzenie.

Sok z kiszonej kapusty - na co pomaga?

Na co działa sok z kiszonej kapusty? Okazuje się, że ten niepozorny napój ma mnóstwo dobroczynnych właściwości:

  • działa bakteriobójczo i grzybobójczo,
  • wzmacnia serce,
  • poprawia odporność,
  • odbudowuje florę bakteryjną,
  • łagodzi stany zapalne, 
  • chroni wątrobę,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • odkwasza organizm,
  • poprawia trawienie,
  • zapobiega zaparciom,
  • pomaga w walce z cukrzycą, dną moczanową i chorobami tarczycy.

Sok z kiszonej kapusty - ile pić?

Bezpieczna dzienna dawka tego magicznego napoju to 1 szklanka. Najlepiej pić go na czczo, od razu po przebudzeniu lub po kolacji. Jeśli natomiast wolimy pić go w ciągu dnia, między posiłkami, to należy zrobić to na 20-30 minut przed jedzeniem. 

Sok z kiszonej kapusty - przeciwwskazania

Choć sok z kiszonej kapusty jest prawdziwą bombą witaminową, to nie każdy może go pić. Pomimo swoich dobroczynnych właściwości, napój ten może niektórym szkodzić. Ze względu na dużą zawartość sodu, powinny go unikać osoby cierpiące na nadciśnienie oraz schorzenia nerek. Sok z kiszonek podrażnia też śluzówkę żołądka, więc może szkodzić tym, którzy borykają się z różnego rodzaju chorobami układu pokarmowego.