Jeśli jeszcze nie słyszeliście o tym napoju, musicie koniecznie nadrobić zaległości, gdyż tę pyszną i zdrową mieszankę nie bez powodu nazywa się "eliksirem życia". Zobaczcie, na co pomaga złote mleko i włączcie je do swojego wiosennego jadłospisu. 

Czym jest złote mleko?

To tradycyjny indyjski napój, powstały z mleka, kurkumy, miodu i mieszanki przypraw korzennych. Do tego podstawowego zestawu niektórzy dodają jeszcze masło klarowane lub olej kokosowy. Co więcej, tę miksturę można przygotować nie tylko z mleka krowiego, ale i na bazie dowolnego napoju roślinnego.

Złote mleko - właściwości

Jak działa złote mleko z kurkumą? Ten napój to mieszanka samych dobroczynnych składników, więc jest naturalnym wsparciem organizmu w walce z wieloma dolegliwościami:

  • wapń i witamina D zawarte w mleku wzmacniają kości
  • kurkuma chroni przed chorobami serca i nowotworami
  • imbir wspomaga trawienie i poprawia kondycję mózgu
  • cynamon działa antybakteryjnie i reguluje poziom cukru we krwi

Kiedy pić kurkumę - rano czy wieczorem?

Ile razy dziennie można pić złote mleko? Ten prozdrowotny napój można pić codziennie, a w okresie przeziębienia, nawet do 2-3 razy w ciągu dnia. O jakiej porze dnia pić złote mleko? Jeśli stosujemy napój profilaktycznie, najlepiej wypijać szklankę tuż przed snem. Dzięki temu przy okazji ułatwimy sobie zasypianie i zapewnimy lepszy jakościowo sen. Z kolei podczas walki z infekcją, najlepiej pić kolejne porcje co 4 godziny.

Ile kurkumy na szklankę mleka?

Intensywność napoju najlepiej dopasować do własnych kubków smakowych, jednak optymalną ilością, od której warto zacząć przygodę ze złotym mlekiem, jest 1 łyżeczka przyprawy na szklankę mleka.

Złote mleko - przepis 

Składniki: 

  • 400 ml mleka
  • 10 g masła klarowanego
  • 10 g kurkumy
  • 5 g imbiru
  • 5 g cynamonu
  • 5 g pieprzu
  • 5g miodu

Kroki przygotowania: 

  1. Możemy zastosować kurkumę świeżą lub mieloną. W przypadku tej pierwszej musimy ją najpierw obrać, pokroić na mniejsze kawałki. W ten sam sposób postępujemy z imbirem. Następnie oba te składniki blendujemy. Możemy je też po prostu zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach;
  2. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy kurkumę, imbir i pierz. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia - pasta nie może się przypalić. Cały proces będzie trwał ok. 8 minut;
  3. Mleko zagotowujemy i mieszamy z pastą kurkumową, cynamonem i masłem klarowanym. Wyłączamy ogień, lekko studzimy i doprawiamy do smaku miodem.

Złote mleko - przeciwwskazania

Pomimo wszystkich leczniczych właściwości, złote mleko nie jest wskazane wszystkim. Nie powinny go pić kobiety w ciąży oraz osoby z nadkwasotą żołądka lub wrzodami żołądka