Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni, a jednocześnie macie słabość do tradycyjnych dań, koniecznie wypróbujcie przepis na niezwykłe placki ziemniaczane. W trakcie przygotowywania ciasta należy do niego dodać drożdże - dzięki nim placki wychodzą miękkie i puszyste, a jednocześnie przyjemnie chrupiące z zewnątrz. A do tego chłoną mniej tłuszczu! Sprawdźcie, jak je przygotować. 

Co zrobić, by placki ziemniaczane były mniej tłuste?

Dodanie drożdży to jeden ze sposobów na to, by nieco “odtłuścić” placki ziemniaczane. Ale nie tylko - jeśli chcecie, by nie piły tłuszczu, do masy dodajcie na przykład 1 łyżeczkę spirytusu (tak samo robi się w przypadku pączków). Możecie też pominąć całkowicie dodawanie mąki, a zamiast tego zwiększyć ilość jajek. To sprawi, że placki będą cieniutkie, chrupiące i wypiją mniej tłuszczu z patelni. 

Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami

Do przygotowania placków ziemniaczanych z dodatkiem drożdży potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 cebula (jeśli będziecie podawać placki na słodko, to pomińcie cebulę)
  • 20 g świeżych drożdży
  • kilka łyżek mąki 
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce wraz z cebulą. Odcedźcie z nadmiaru wody i następnie wlejcie do masy pół szklanki gorącego mleka. Do reszty mleka dodajcie pokruszone drożdże i rozpuśćcie. Dodajcie po chwili do ziemniaków wraz z mąką, żółtkami jaj, chłodnym masłem oraz solą. Wymieszajcie.
  2. Ubijcie jajka i dodajcie do masy. Wymieszajcie delikatnie łyżką.
  3. Tak przygotowane ciasto przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzejcie na patelni olej i wykładajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu, aż placki się zrumienią.
  5. Usmażone placki podawajcie z ulubionymi dodatkami: śmietaną, sosem grzybowym, gulaszem lub na słodko - z cukrem albo powidłami. Smacznego!