Lista zakupów na rosół to dobrej jakości mięso, świeże, jędrne warzywa i aromatyczne przyprawy. Ten bazowy zestaw warto jednak wzbogacić o jeszcze jeden składnik, który wydobywa z wywaru maksimum smaku i koloru. Chodzi o resztki, które zostają nam po obieraniu pewnego popularnego produktu. 

Jak podkręcić smak rosołu? Sekretem jest ten 1 składnik

Co dodać do rosołu, żeby był smaczny i miał piękny kolor? Sekretnym składnikiem są obierki z pieczarek. Choć brzmi to bardzo dziwnie, to ten składnik jest prawdziwą kumulacją smaku i aromatu. Jeśli więc obieracie pieczarki do jakiegokolwiek dania, od teraz koniecznie zachowujcie ich skórki. Należy jednak pamiętać, że grzyby muszą być wcześniej bardzo dokładnie wymyte i osuszone. 

Przepis na bulion z obierek pieczarek

Skórki zdjęte z kilograma pieczarek przesmażamy na maśle, a następnie posypujemy 2 łyżkami cukru i karmelizujemy, aż zbrązowieją i lekko się skurczą. Następnie dolewamy 1 łyżkę sosu sojowego i podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę, aż płyn zupełnie odparuje. Tak przygotowane obierki zdejmujemy z patelni i możemy już cieszyć się ich smakiem oraz aromatem.

Co zrobić z obierkami po pieczarkach? Dodajcie je też do innych dań

Już niewielka ilość tak przygotowanych obierek podkręci smak rosołu. Wystarczy wrzucić je pod koniec gotowania wywaru, a zupa zyska głęboki kolor i pełnię smaku. Rosół nie jest jednak jedynym przepisem, do którego możemy użyć karmelizowanych skórek pieczarkowych. Taka przyprawa wspaniale wzbogaci wszelkiego rodzaju sosy, mięsa i gulasze, ale także placki ziemniaczane czy kotlety mieloneObierek można też użyć jako dodatku na pizzę, zapiekanki lub grzanki.