Tradycyjne kopytka to bardzo proste danie, a do tego dość uniwersalne. Smakują zarówno na słono, na przykład ze skwarkami i cebulą, jak i na słodko, polane masłem z cukrem i cynamonem. Czasami niestety mogą wyjść dość twarde. Na szczęście można temu łatwo zapobiec - wystarczy dosypać do ciasta jeden składnik.  

Prosty sposób na miękkie kopytka

Jeśli wasze kopytka wyszły zbyt twarde, prawdopodobnie dodaliście do nich za dużo mąki ziemniaczanej. To ona sprawia, że kluski te stają się gumowate i niezbyt smaczne. By zapewnić im miękką i jedwabistą konsystencję, poza kontrolowaniem ilości mąki, warto dodać do nich jeszcze jeden składnik. Kasza manna, bo o niej tutaj mowa, sprawia, że po ugotowaniu kopytka są bardzo delikatne i mięciutkie. Wypróbujcie poniższy przepis na tę prostą potrawę. 

Jak zrobić kopytka z kaszą manną? 

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 duże jajko 
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny 

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ziemniaki w mundurkach. Odcedźcie, obierzcie ze skóry i odstawcie do ostudzenia.
  2. Następnie przeciśnijcie ziemniaki przez praskę lub po prostu zmielcie widelcem. Wsypcie po dwie łyżki skrobi ziemniaczanej i kaszy manny. Dodajcie jajko i wymieszajcie.
  3. Wysypcie na stolnicę około 4 łyżki mąki pszennej. Przełóżcie na nią masę ziemniaczaną, wymieszajcie i wyróbcie ciasto.
  4. Gotową masę rozwałkujcie i podzielcie na kopytka. Następnie wrzucajcie je partiami do gotującej się i osolonej wody. Gotujcie przez około 2-3 minuty licząc od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię. Podawajcie ze skwarkami lub masłem.