Kotlety mielone to jedna z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Są pyszne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Większość osób podczas ich robienia obowiązkowo używa bułki tartej. Jeżeli jednak wymienicie ją na inny składnik – danie wyjdzie jeszcze lepsze. Przygotowując kotlety mielone, musicie też zwrócić uwagę na to, jakie mięso wybieracie.

Sekret soczystych i delikatnych kotletów mielonych

Karol Okrasa zdradził, co sprawia, że jego mielone wychodzą doskonałe w smaku, soczyste, ale też bardzo delikatne. Pierwszą rzeczą jest wybranie odpowiedniego mięsa – najlepiej sprawdzi się mięso mielone z łopatki wieprzowej.

Z tradycyjnego przepisu na to danie wykreślcie także bułkę tartą. Zamiast niej dodajcie kaszę jęczmienną – kotlety będą miały wtedy idealną konsystencję i staną się bardziej pulchne. Pamiętajcie jednak, że kasza koniecznie musi być ugotowana, wtedy mielone wyjdą mięciutkie i będą rozpływać się w ustach. 

Przepis na wyśmienite kotlety mielone

Potrzebne składniki:

  • 500 mięsa mielonego wieprzowego z łopatki,
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 cebula,
  • 1 średniej wielkości jajko,
  • bułka tarta,
  • smalec do smażenia kotletów,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Najpierw drobno posiekajcie cebulkę i podsmażcie ją na patelni.
  2. Następnie odcedźcie ją z tłuszczu i wysuszcie na ręczniku papierowym.
  3. Przełóżcie do miski mięso, doprawcie solą i pieprzem. Dorzućcie także przestudzoną cebulkę oraz ugotowaną kaszę jęczmienną.
  4. W miseczce roztrzepcie jajko i dodajcie do masy.
  5. Całość dokładnie wymieszajcie, żeby składniki się ze sobą połączyły.
  6. Uformujcie kotlety i obtoczcie je w bułce tartej.
  7. Rozgrzejcie na patelni smalec i smażcie kotlety do momentu, aż się zarumienią.