Kotlety mielone to jedna z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Są pyszne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Większość osób podczas ich robienia obowiązkowo używa bułki tartej. Jeżeli jednak wymienicie ją na inny składnik – danie wyjdzie jeszcze lepsze. Przygotowując kotlety mielone, musicie też zwrócić uwagę na to, jakie mięso wybieracie.
Sekret soczystych i delikatnych kotletów mielonych
Karol Okrasa zdradził, co sprawia, że jego mielone wychodzą doskonałe w smaku, soczyste, ale też bardzo delikatne. Pierwszą rzeczą jest wybranie odpowiedniego mięsa – najlepiej sprawdzi się mięso mielone z łopatki wieprzowej.
Z tradycyjnego przepisu na to danie wykreślcie także bułkę tartą. Zamiast niej dodajcie kaszę jęczmienną – kotlety będą miały wtedy idealną konsystencję i staną się bardziej pulchne. Pamiętajcie jednak, że kasza koniecznie musi być ugotowana, wtedy mielone wyjdą mięciutkie i będą rozpływać się w ustach.
Przepis na wyśmienite kotlety mielone
Potrzebne składniki:
- 500 mięsa mielonego wieprzowego z łopatki,
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
- 1 cebula,
- 1 średniej wielkości jajko,
- bułka tarta,
- smalec do smażenia kotletów,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Najpierw drobno posiekajcie cebulkę i podsmażcie ją na patelni.
- Następnie odcedźcie ją z tłuszczu i wysuszcie na ręczniku papierowym.
- Przełóżcie do miski mięso, doprawcie solą i pieprzem. Dorzućcie także przestudzoną cebulkę oraz ugotowaną kaszę jęczmienną.
- W miseczce roztrzepcie jajko i dodajcie do masy.
- Całość dokładnie wymieszajcie, żeby składniki się ze sobą połączyły.
- Uformujcie kotlety i obtoczcie je w bułce tartej.
- Rozgrzejcie na patelni smalec i smażcie kotlety do momentu, aż się zarumienią.
Komentarze