Knedle kojarzą się bezsprzecznie z letnim obiadem. Mogą być nadziane zarówno połówkami słodkich owoców, jak i takimi w całości. Nie zapomnę podróży w ukochane, polskie góry, gdzie gospodynie robiły najlepsze knedle. Były wielkości pięści, ale smaczne i wyraziste, jak nigdy dotąd. Zapamiętałam, że gaździna nie dodawała ani grama ziemniaków do masy na knedle. Latami próbowałam odtworzyć ten sam przepis, którym raczyła mnie i moją rodzinę podczas wakacyjnych wojaży. Wreszcie mi się udało. Sprawdźcie poniższą recepturę.

Jakie śliwki wybierać, aby nadziać nimi knedle?

Każde śliwki, które macie akurat pod ręką będą idealne do przygotowania domowych knedli. Należy jednak pamiętać, że im mniejsze okazy, tym więcej ciasta w każdej kuli, a mniej nadzienia. Dlatego odradzam śliwki węgierki. Te odłóżcie do sporządzenia znakomitych powideł, które wykorzystacie potem np. do piernika.

Do nadziania knedli najlepiej sprawdzi się renkloda ulena, ta żółta oraz śliwa cacanska czy stanley. To mięsiste i dość słodkie owoce, które wspaniale smakują w domowych knedlach. Pestka dość łatwo odchodzi od miąższu, dlatego nie będziecie mieli problemu z ich wydrążeniem przed nadzianiem ciasta i ugotowaniem dania. Jeżeli lubicie, zastąpcie pestkę migdałem, który doda knedlom chrupkości i urozmaici konsystencję obiadu na słodko.

Przepis na knedle serowe ze śliwkami

Przygotujcie sporą miskę, praskę oraz większy garnek, w którym ugotujecie knedle.

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 kg śliwek
  • cukier – ok. 1/3 łyżeczki na każdą śliwkę

Do oprószenia knedli:

  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. W misce zagniećcie twaróg, bez uprzedniego mielenia, razem z mąką pszenną i jajkami.
  2. Doprawcie solą.
  3. Następnie każdą śliwkę dokładnie wypłuczcie i wypestkujcie.
  4. Do każdej z nich wsypcie szczyptę cukru.
  5. Wcześniej wspominałam o migdale - wystarczy jeden na każdy knedel - mogą to być te blanszowane, jak i w skórce.
  6. Ciasto na knedle przełóżcie na stolnicę i zrolujcie.
  7. Odmierzcie kawałki masy na ilość śliwek, którą macie.
  8. Do każdej kulki włóżcie po śliwce i dokładnie zamknijcie brzegi ciasta.
  9. Włóżcie knedle ze śliwkami do gotującej się, osolonej wody.
  10. Gotujcie przez 8 minut od wypłynięcia na wierzch.
  11. W międzyczasie wymieszajcie miękkie masło z cynamonem, cukrem i bułką tartą.
  12. Obtoczcie w niej ciepłe knedle.
  13. Podawajcie knedle z twarogu od razu, na ciepło.