Macie zapas pomidorów z działki i ciągle się on powiększa? Koktajlowe, malinowe czy bawole serca to tylko niektóre z tych, które dodajecie wciąż do kolekcji? Jeżeli nie wiecie, co z nimi zrobić i jak przechować je na zimę, mamy dla was sprawdzony sposób. Zapewniamy, że właśnie te słoiki ze spiżarki, piwnicy czy półek będą znikać jako pierwsze. Możecie od razu pomyśleć o zrobieniu podwójnej porcji tej pysznej sałatki. Po zamarynowaniu, plastry pomidorów są soczyste, wyraziste i bardzo aromatyczne. Kto ma ochotę na przechowanie smaku lata aż do zimy, niech dołączy do nas czym prędzej.

Jakie pomidory wybierać do marynowania, aby pozostały jędrne i soczyste?

Obawiacie się, że wasze pomidory mogą nie nadawać się do sporządzenia sałatki? Nie wiecie, czy będą odpowiednie do tego przepisu? Tak naprawdę wszystkie pomidory, które są jędrne i twarde, będą wspaniale komponować się w sałatce. Jeżeli macie zapas pomidorów zielonych, odłóżcie połowę z tych, które miały iść na dżem. Tutaj również sprawdzą się znakomicie.

Możecie wybierać wśród klasycznych pomidorów malinowych, bawolich serc, koktajlowych a nawet włoskich san marzano, które po zamarynowaniu tworzą kształtne i mięsiste plastry. Od was zależy, jaką konsystencję otrzymacie po zamarynowaniu warzyw. Im świeższe okazy, zebrane prosto z ogrodu czy pola, tym sałatka lepsza. Nie wybierajcie jednak przejrzałych, mocno sfatygowanych pomidorów. Takie nie nadają się do tych przetworów. Dorzućcie je natomiast do przecierów czy domowych koncentratów.

Przepis na sałatkę z pomidorów na zimę

Wybierzcie średnie słoiki dżemówki lub litrowe, takie jak do kiszenia ogórków. Wyparzcie dokładnie słoiki oraz pokrywki, te ostatnie przetrzyjcie też spirytusem. Doskonale odkazi je z resztek bakterii i pleśni.

Składniki:

  • 3 kg twardych pomidorów
  • 1 kg cebuli cukrowej
  • 3 kulki ziela angielskiego do każdego słoika
  • 1 liść laurowy do każdego słoika
  • gałązki świeżej bazylii i oregano - dowolna ilość
  • kilka ziaren pieprzu do każdego słoika
  • 3 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2/3 szklanki octu spirytusowego 10%

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie obmyjcie z resztek piasku.
  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka - możecie również w krążki.
  3. Przygotujcie w międzyczasie zalewę - zagotujcie wodę z cukrem, solą i octem.
  4. Do wyparzonych słoików przełóżcie pomidory, cebulę, przyprawy i zioła.
  5. Wkładajcie naprzemiennie, aby smaki mogły się przegryźć.
  6. Następnie po wypełnieniu słoików zalejcie je zalewą.
  7. Zakręćcie i wekujcie w garnku z wodą.
  8. Gotujcie przez 10 minut.
  9. Przełóżcie na kuchenny blat.
  10. Po wystudzeniu, przełóżcie gotową sałatkę z pomidorów na zimę w chłodne i ciemne miejsce.