Przy urodzaju w śliwki nie może zabraknąć na stole ziemniaczanych kul nadzianych śliwką - knedli. To potrawa, która przy odrobinie pracy nie może się nie udać...
Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać i od razu zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę. Odstawić do wystudzenia. Śliwki wydrylować nie rozcinając ich do końca.
2.Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę pszenną, sól i jajko. Szybko wyrobić ciasto.
3.Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4 cm, kroić na kawałki 4 cm.
4.W każdym zrobić niewielkie wgłębienie, a w nim umieścić śliwkę.
5.Ciasto zlepić, delikatnie uformować kulę i obtoczyć ją lekko w mące ziemniaczanej (knedle będą przez to ładnie się błyszczały).
6.Zagotować wodę z solą kłaść do wrzątku porcjami i delikatnie zamieszać. Gotować ok. 5 minut. Aby upewnić się czy ciasto jest odpowiednie warto pierwszego knedla ugotować na próbę: jeśli ciasto się rozpada należy dodać więcej mąki, jeśli jest za twarde można dolać trochę mleka.
7.Ugotowane knedle układać w ogrzanym naczyniu, dodając odrobinę masła, aby się nie sklejały.
Knedle zwyczajowo podaje się ze zrumienioną bułką tartą, ja podałam je z waniliowym twarożkiem.
Komentarze