KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

4 (1 ocen)

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Przy urodzaju w śliwki nie może zabraknąć na stole ziemniaczanych kul nadzianych śliwką - knedli. To potrawa, która przy odrobinie pracy nie może się nie udać...

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - Jajko: 1 sztuka
    - śliwki: 0.5 kilograma
    - mąka pszenna: 0.25 kilograma
    - sól: 2 szczypty
    - masło: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana do podsypania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać i od razu zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę. Odstawić do wystudzenia. Śliwki wydrylować nie rozcinając ich do końca.
  • Knedle ze śliwkami 2. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę pszenną, sól i jajko. Szybko wyrobić ciasto.
  • Knedle ze śliwkami 3. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4 cm, kroić na kawałki 4 cm.
  • Knedle ze śliwkami 4. W każdym zrobić niewielkie wgłębienie, a w nim umieścić śliwkę.
  • Knedle ze śliwkami 5. Ciasto zlepić, delikatnie uformować kulę i obtoczyć ją lekko w mące ziemniaczanej (knedle będą przez to ładnie się błyszczały).
  • 6. Zagotować wodę z solą kłaść do wrzątku porcjami i delikatnie zamieszać. Gotować ok. 5 minut. Aby upewnić się czy ciasto jest odpowiednie warto pierwszego knedla ugotować na próbę: jeśli ciasto się rozpada należy dodać więcej mąki, jeśli jest za twarde można dolać trochę mleka.
  • Knedle ze śliwkami 7. Ugotowane knedle układać w ogrzanym naczyniu, dodając odrobinę masła, aby się nie sklejały.
    Knedle zwyczajowo podaje się ze zrumienioną bułką tartą, ja podałam je z waniliowym twarożkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować