Choć szczyt sezonu grzybowego jeszcze przed nami, wytrwali grzybiarze (którzy wiedzą, gdzie szukać), już od kilku tygodni znajdują w lasach dorodne sztuki. Na początku września możecie natknąć się na maślaki, kurki, podgrzybki, a nawet borowiki. Zebrane grzyby będą później z pewnością suszone, marynowane, a resztę można podsmażyć na patelni z cebulką i zjeść na obiad. Zanim jednak weźmiecie się za te wszystkie czynności, najpierw należy właściwie oczyścić grzyby - zarówno z piasku czy igieł jak i robaków. 

Jak łatwo wyczyścić grzyby?

Nie tylko ludzie są miłośnikami grzybów, ale też wiele leśnych stworzeń. Zwłaszcza tych malutkich, w postaci drobnych robaczków. Doświadczeni grzybiarze dobrze o tym wiedzą, dlatego przed wrzuceniem grzyba do koszyka, warto go najpierw przekroić i sprawdzić, czy nie jest robaczywy. W ten sposób oszczędzicie sobie sporo czasu, jednak zawsze trzeba dodatkowo oczyścić leśne zdobycze po przyniesieniu ich do domu. 

Jak czyścić grzyby? Potrzebujecie jedynie wody oraz soli. Do dużej miski (albo zatkanego korkiem zlewu) wlejcie wodę, wsypcie sól i wymieszajcie. Następnie zanurzcie w tej miksturze grzyby i zostawcie na 5 minut. Tyle czasu wystarczy, by robaczki same wypełzły na zewnątrz. Łatwo da się je wyłowić z wody. Umyte grzyby będzie trzeba porządnie opłukać, odcedzić na durszlaku i już można brać się za dalsze przygotowania. 

Podstawowe zasady zbierania grzybów

Każda osoba, która wybiera się na grzybobranie, powinna stosować się do kilku żelaznych zasad. Można je określić jako „savoir-vivre dla grzybiarzy”. Przed wycieczką do lasu, poznajcie najważniejsze punkty z tej listy:

  1. Zbierajcie tylko te grzyby, które dobrze znacie. Jeżeli macie wątpliwości co do tego, z jakim gatunkiem macie do czynienia, lepiej zostawcie grzyba w lesie. 
  2. Absolutnie nie zrywajcie gatunków grzybów znajdujących się pod ochroną.
  3. Zachowajcie ciszę, by nie płoszyć leśnych zwierząt. 
  4. Nie zostawiajcie po sobie śmieci, zwłaszcza szklanych butelek (tworzą zagrożenie pożarowe). 
  5. Grzyby powinno się odcinać z pomocą ostrego nożyka albo delikatne wykręcać z ziemi. Nie róbcie tego zbyt gwałtownie, ponieważ możecie uszkodzić grzybnię. 
  6. Nie można deptać ani w inny sposób niszczyć grzybów, które są niejadalne czy trujące dla ludzi.