Powidła sliwkowe

5 (180 ocen)

  • 30 min

Najlepsze ze wszystkich, które miałam okazje próbowac.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 kg wydrylowanych śliwek,
    1 kg cukru,
    250 ml octu 8%lub 10%.
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Powidła sliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe, a nawet przejrzałe wydrylowane sliwki wsypać do szerokiego rondla, zasypać cukrem i zalać octem.
    Wymieszać, przykryc pokrywką, odstawić.
  • 2. Następnego dnia postawić na piecu i doprowadzić do wrzenia.
    Nie mieszać!!
    Gotować ok 1 godzinę pod przykryciem na dość dużym ogniu.
    Następnie ogień zmniejszyć tak by powidła lekko bulgotały ok 5 godzin.
  • 3. Powideł nie wolno probować czy w zaden sposob dotykać!!
    Na pewno nie przypalą się.
    Gęste gotujące się powidła dopiero na koniec pomieszać, wlewać do słoików, odwrócić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować