Powidła sliwkowe

  • wyświetlono: 1885 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 2

Najlepsze ze wszystkich, które miałam okazje próbowac.

lucyna19
  • 30min

Składniki

6 kg wydrylowanych śliwek,
1 kg cukru,
250 ml octu 8%lub 10%.

Sposób przygotowania przepisu:

Powidła sliwkowe

  • 1. Dojrzałe, a nawet przejrzałe wydrylowane sliwki wsypać do szerokiego rondla, zasypać cukrem i zalać octem.
    Wymieszać, przykryc pokrywką, odstawić.
  • 2. Następnego dnia postawić na piecu i doprowadzić do wrzenia.
    Nie mieszać!!
    Gotować ok 1 godzinę pod przykryciem na dość dużym ogniu.
    Następnie ogień zmniejszyć tak by powidła lekko bulgotały ok 5 godzin.
  • 3. Powideł nie wolno probować czy w zaden sposob dotykać!!
    Na pewno nie przypalą się.
    Gęste gotujące się powidła dopiero na koniec pomieszać, wlewać do słoików, odwrócić do góry dnem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciŚliwkipowidłapowidła śliwkowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-1na6c05

Dodane przez: aniołek19

Powidła śliwkowe bez mieszania

Doskonały sposób na powidła dla...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: Gregorhspeed

Powidła śliwkowe

Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek....

Powidło śliwkowe

Dodane przez: Jaga85

Powidło śliwkowe

Domowe powidła i dżemy to niezawodne...

Powidła ze śliwek

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Powidła śliwkowe

Nie którzy męczą się z robieniem...

Powidła czekoladowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Powidła śliwkowe z czekoladą "Nutella"

To moje ulubione powidła do podjadania...

image-0694dwn

Dodane przez: natalia2004

powidła śliwkowe

Jeden z wielu przetworów, znajdujących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE