Najczęściej pijemy ją prosto z ekspresu - z dodatkiem mleka, cukru bitej śmietany lub po prostu zwykłą, czarną. Kawa może jednak w naszej kuchni przydać się też do innych dań i napojów. Sprawdźcie, do czego warto użyć dobrze zaparzonej kawy!

Espresso - do ciasta, kremu, lodów

Przygotowując ciasto lub krem nie chcemy czekać na którykolwiek ze składników. Dlatego zależy nam, aby kawa potrzebna do przepisu była zaparzona sprawnie. Zamiast używać słabej jakości kawy rozpuszczalnej, skorzystajmy z udogodnień technologicznych i przygotujmy kawę z ekspresu. Dzięki ekspresom kapsułkowym zrobienie espresso to zaledwie jeden ruch. W dodatku dostaniemy precyzyjnie odmierzoną ilość kawy. 

Ciasto kawowe czy krem kawowy będą jeszcze pyszniejsze, dzięki takiej właśnie kawie. Jaki deser jeszcze można z niej przygotować? Świetna jest galaretka kawowa, kawowa pianka czy kultowe włoskie tiramisu. Dobrze sprawdzi się także kawowa panna cotta.

Kawowe koktajle i drinki

Małe szybkie espresso czy cappuccino to nie jedyne napoje, które mogą kojarzyć się z kawą. Koktajl kawowy czy koktajl kawowo-bananowy to popularne propozycje bezalkoholowych, mlecznych smakołyków. Możecie nawet jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę i przygotować kawę z mleczną pianką, a następnie zmiksować z pozostałymi składnikami koktajlu.

Poza tym kawa będzie pasować także do drinków na bazie espresso. Ciekawą opcją do drinków i koktajli jest kawa zamrożona w foremce do lodu. Taką kawową kostkę można wrzucić np. do szklanki mleka lub alkoholu i poczekać aż się rozpuści.