Kawowa pianka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

kawowy deser jak mrożone cappuccino

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ml kawy + cukier o posłodzenia według uznania
    6 łyżeczek żelatyny
    2 łyżeczki cukru pudru
    200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Kawowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzamy kawę, słodzimy (według uznania, u mnie to 2 łyżeczki ) i lekko studzimy. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl wody i dodajemy do kawy. Kawę z żelatyną przelewamy (bez fusów) do płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia.
    Po stężeniu kroimy w mała kostkę i przekładamy do wysokich szklanek.

    Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy także w 1/3 szkl wody i studzimy. Mleko niesłodzone ubijamy mikserem do uzyskania pianki, słodzimy cukrem pudrem. Piankę łączymy z ostudzoną żelatyną i przelewamy do szklanek z kawą.
    Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Przed podaniem wierzch można posypać czekoladą w proszku lub podać z bita śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy