Pomidorową zazwyczaj przyrządza się według babcinego przepisu – wtedy smakuje najlepiej. Warto jednak czasem spróbować też czegoś nowego. Gdy często jecie tę zupę – klasyczna wersja mogła się wam już znudzić. Jeśli dodacie do niej dość nieoczywisty składnik, zyska jeszcze głębszy smak. Ta mała zmiana sprawi, że domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.

Patent na jeszcze smaczniejszą pomidorową

Pomidorową zazwyczaj je się z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Poza przyprawami i ziołami, raczej nie wrzuca się do niej innych składników. Okazuje się jednak, że dodatek, który z pozoru w ogóle nie pasuje do tej zupy, będzie się świetnie komponował z jej smakiem.

Chodzi o żurawinę. Ten słodko-kwaśny owoc doskonale współgra ze smakiem pomidorów. Przygotowanie pomidorówki z tym dodatkiem nie różni się od tego ze zwykłego przepisu. Wystarczy jedynie, że pod koniec gotowania dodacie garść suszonej żurawiny. Pamiętajcie również, że jest ona też bardzo zdrowa – zawiera sporo błonnika i jest źródłem antyoksydantów.

Inne, ciekawe dodatki do zupy pomidorowej

Żurawina jest dość oryginalnym dodatkiem do tego dania. Jeśli jesteście miłośnikami takich eksperymentów – koniecznie spróbujcie tej zupy też z innymi, niecodziennymi składnikami. Jeśli wrzucicie do niej owoce morze – nabierze ciekawego, śródziemnomorskiego smaku. Mieszankę owoców morza, którą można kupić w wielu sklepach, ugotujcie w gotowej już zupie. Dobrym pomysłem jest też dodanie podsmażonych krewetek.

Jako dodatek do pomidorowej świetnie sprawdzi się też kukurydza. Możecie dodać tę z puszki lub świeże ziarna z kolby. Wrzućcie je do zupy, a następnie zblendujcie całość, aż pomidorowa uzyska jednolitą konsystencję. Kukurydza doda zupie wspaniałej słodyczy i kremowości.