W tym prostym tutorialu zobaczycie, jak szybko i sprawnie udekorować tort używając domowego /bądź gotowego/ lukru plastycznego oraz kilku gotowych ozdób, które są dostępne w wiekszości delikatesów.

Jak udekorować tort - niezbędne produkty:

1. Lukier plastyczny /przepis znajdziecie w linku poniżej, bądź możecie zaopatrzyć się zawczasu w gotowy wyrób/.

2. Barwnik spożywczy w wybranym kolorze.

3. Cukrowe perełki.

4. Klej cukierniczy /bądź rozkłócone białko/.

5. Opcjonalnie - foremki do wycinania ciastek w róznych rozmiarach /tutaj gwiazdki/.

6. Opcjonalnie - silikonowa forma do ozdób z lukru plastycznego /tutaj kamea/.

7. Opcjonalnie - foremki do wycinania -> literki.

Zabieramy się do pracy - zapewnijmy sobie sporo powierzchni roboczej i wolny czas :)

1. Wyrabiamy lukier plastyczny. Wyrabianie lukru plastycznego

2. Wykałaczką dodajemy do masy barwnik w wybranym kolorze i wyrabiamy, do uzuskania jednolitego koloru. Jeśli jest za mało intensywny - dodajemy kolejną porcję barwnika. Niewielką część masy pozostawiamy białą.

Dozowanie barwnika

3. Rozwałkowujemy lukier plastyczny do porządanej wielkości.

Wałkowanie lukru plastycznego

4. Pokrywamy tort rozwałkowanym lukrem /przy przenoszeniu wygodnie jest pomóc sobie nawijając masę na wałek/.

Pokrywanie tortu lukrem

5. Przycinamy krawędzie i wyrównujemy boki.

Przycinanie krawędzi

6. Docinamy wstęgę z lukru plastcznego /tak długą, żeby owinąć nią cały tort/.

Przycinanie wstęgi

7. Przyklejmy wstęgę wokół tortu używając kleju cukierniczego.

Przyklejanie wstęgi
8. Z białego lukru formujemy kokardę.

Kokarda z lukru

9. "Przewiązujemy" ją paskiem w kolorze wstęgi.

Przewiązywanie kokardy
10. Używając kleju cukierniczego mocujemy perełki cukrowe w wybranym kolorze wzdłuż wstęgi i doklejmy kokardę w miejscu łączenia pasa.

Doklejanie perełek cukrowych
Tort już prezentuje się okazale, jeśli macie ochotę, możecie dokleić na górze gotową, kupioną dekorację, lub spróbować swoich sił dalej...

11. Foremkę silikonową w kształciem kamei wyklejamy białym lukrem plasycznym - tylko część z twarzą. Resztę foremki dopełniamy lukrem zabarwionym jak masa na torcie.

Wypełnianie foremki KAMEA

12. Z białego lukru wykrawamy koło i przyklejamy na torcie. Na nim doklejamy kameę.

Doklejanie kamei

13. Perełkami obklejamy krawędzie koła.

Dekorowanie góry tortu
14. Z resztek lukru wykrawamy litery/cyfry oraz gwiazki w obu kolorach o doklejamy według upodobań.

Gotowa dekoracja

Tort gotowy!!!

Delfina "DeeDee" Stańczyk

Zobacz też: tort na chrzest - 16 przepisów na tort dla dziewczynki i chłopca