W tym prostym tutorialu zobaczycie, jak szybko i sprawnie udekorować tort używając domowego (bądź gotowego) lukru plastycznego. Dodatkowo warto sięgnąć po kilka gotowych ozdób, które są dostępne w większości delikatesów. Niech  to będzie dowód, że dekorowanie tortu nie musi być trudne.

Jak udekorować tort - niezbędne produkty

Wedle tej metody konieczne składniki to:

  • lukier plastyczny (przepis znajdziecie w linku poniżej, bądź możecie zaopatrzyć się zawczasu w gotowy wyrób),
  • barwnik spożywczy w wybranym kolorze,
  • cukrowe perełki, klej cukierniczy (lub rozkłócone białko)
  • Opcjonalnie:
  • foremki do wycinania ciastek w różnych rozmiarach (tutaj gwiazdki),
  • silikonowa forma do ozdób z lukru plastycznego (tutaj kamea) albo foremki do wycinania np.: literki. Zabieramy się do pracy - zapewnijmy sobie sporo powierzchni roboczej i wolny czas, aby tort z lukrem plastycznym był dopracowany.

Jak udekorować tort lukrem plastycznym?

Krok 1 

Na początek wyrabiamy lukier plastyczny.

Krok 2

Następnie wykałaczką dodajemy do masy barwnik w wybranym kolorze i wyrabiamy, do uzyskania jednolitego koloru. Jeśli jest za mało intensywny - dodajemy kolejną porcję barwnika. Niewielką część masy pozostawiamy białą.

Krok 3

Potem rozwałkowujemy lukier plastyczny do pożądanej wielkości.

Krok 4

Następnie pokrywamy tort rozwałkowanym lukrem. Podczas przenoszenia wygodnie jest pomóc sobie nawijając masę na wałek.

Krok 5

Kolejnym krokiem jest przycięcie  krawędzi i wyrównanie boków.

Krok 6

Następnie docinamy wstęgę z lukru plastycznego (tak długą, żeby owinąć nią cały tort).

Krok 7 

Potem przyklejmy wstęgę wokół tortu używając kleju cukierniczego. Z białego lukru formujemy kokardę.

Krok 8

Następnie tort z lukrem plastycznym z kokardą "przewiązujemy" paskiem w kolorze wstęgi.

Krok 9

Potem używając kleju cukierniczego mocujemy perełki cukrowe w wybranym kolorze wzdłuż wstęgi i doklejmy kokardę w miejscu łączenia pasa. Tort z lukrem plastycznym już prezentuje się okazale, jeśli macie ochotę, możecie dokleić na górze gotową, kupioną dekorację, lub spróbować swoich sił dalej.

Krok 10

Potem foremkę silikonową w kształcie kamei wyklejamy białym lukrem plastycznym - tylko część z twarzą. Resztę foremki dopełniamy lukrem zabarwionym jak masa na torcie. Na koniec z białego lukru wykrawamy koło i przyklejamy na torcie. Na nim doklejamy kameę. 

Krok 11 

Następnie perełkami obklejamy krawędzie koła. Z resztek lukru wykrawamy litery, cyfry oraz gwiazdki w obu kolorach. Na koniec doklejamy według upodobań. Tort z lukrem plastycznym jest gotowy do podania!

Delfina "DeeDee" Stańczyk

Inne pomysły na dekorowanie tortów

Istnieje wiele pomysłów na efektowne ozdobienie tortu na wyjątkowe okazje. W czasie wiosny i lata najprościej wychodzi dekorowanie tortu owocami. Można sięgnąć wtedy po truskawki, brzoskwinie, maliny, wiśnie lub porzeczki. Jeżeli tort z lukrem plastycznym wydaje się zbyt trudny, to można pokusić się o dekorowanie tortu kremem maślanym. Taką masę można pokolorować barwnikiem spożywczym albo dodać różne rodzaje jadalnego brokatu. Przy takim torcie mogą się przydać róże cukrowe. Są one proste w przygotowaniu i bardzo plastyczne.

Zobacz:  Krem maślany do dekoracji ciast i babeczek

Kolejnym niezawodnym sposobem jest dekorowanie tortu czekoladą. Takie ciasto będzie pięknie się prezentować z gęstą polewą czekoladową, która powoli spływa po bokach. Czekoladę można ponadto dodać do kremu maślanego albo wykonać ażurowe zdobienia z czekolady. W tym przypadku należy ją uformować na papierze do pieczenia, który ułatwi umieszczenie gotowej ozdoby na torcie. 

Sprawdź:  Ozdoby z czekolady na tort 

Coraz popularniejsze jest również dekorowanie tortu kwiatami. W tym celu można użyć kandyzowanych płatków róży, świeżych płatków chabru, nagietka lub bratków. Ważne, aby współgrały kolorystycznie i pasowały do smaku tortu. Najczęściej dekorowanie tortu kwiatami przydaje się do letnich wypieków, które mają owocowe, orzeźwiające smaki.

Warto pamiętać, że dekorowanie tortów domowymi sposobami ma nie tylko estetyczne, ale też proste i wykonane z łatwo dostępnych składników. Stąd często stosuje się pokruszone orzechy, posypuje się wierzch ciasta wiórkami kokosowymi albo wybieranie krem z mascarpone. Dzięki temu nawet nie doświadczeni domowi cukiernicy osiągną sukces. 

Zobacz też:  tort na chrzest - 16 przepisów na tort dla dziewczynki i chłopca