Ozdoby na tort z czekolady

4.5 (161 ocen)

  • 4 godz.

Bardzo ładnie wyglądają na torcie, są proste do zrobienia i oczywiście pyszne do zjedzenia.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
    35 g miodu sztucznego

    folia spożywcza
    rękawiczki jednorazowe
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Ozdoby na tort z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekolada 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miska z czekoladą nie może dotykać wody. Woda nie może się gotować. Rozpuszczać powoli. Do rozpuszczonej czekolady dodać płynny miód i wymieszać do połączenia.Na blacie położyć ręcznik kuchenny, na nim kartkę papieru od drukarki. Wylać czekoladę na papier i rozsmarować. Zostawić na 3 godziny.
  • 2. Nożem zeskrobać czekoladę z papieru i zlepić w dłoniach. Na czas pracy z czekoladą założyć rękawiczki, unikniemy wzorów linii papilarnych na różach.
  • Wałkowanie 3. Odrywamy kawałek czekolady, wkładamy między dwie folie i wałkujemy na grubość ok. 1.5-2 mm.
  • Liście 4. Radełkiem wycinamy liście, wykałaczką lub nożykiem robimy nerwy na liściach.
  • Kółka na płatki 5. Kółka na płatki róż wycinamy małym kieliszkiem lub jakąś rurką, spłaszczamy palcami brzegi i układamy różyczkę.
  • Gotowe ozdoby 6. Gotowe kwiaty odkładamy w chłodne miejsce, nie koniecznie do lodówki.

Porady

Czekolada szybko topi się w dłoniach. Gdy robi się za miękka, włożyć na chwilę do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować