Ozdoby na tort z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miska z czekoladą nie może dotykać wody. Woda nie może się gotować. Rozpuszczać powoli. Do rozpuszczonej czekolady dodać płynny miód i wymieszać do połączenia.Na blacie położyć ręcznik kuchenny, na nim kartkę papieru od drukarki. Wylać czekoladę na papier i rozsmarować. Zostawić na 3 godziny.
2.Nożem zeskrobać czekoladę z papieru i zlepić w dłoniach. Na czas pracy z czekoladą założyć rękawiczki, unikniemy wzorów linii papilarnych na różach.
3.Odrywamy kawałek czekolady, wkładamy między dwie folie i wałkujemy na grubość ok. 1.5-2 mm.
4.Radełkiem wycinamy liście, wykałaczką lub nożykiem robimy nerwy na liściach.
5.Kółka na płatki róż wycinamy małym kieliszkiem lub jakąś rurką, spłaszczamy palcami brzegi i układamy różyczkę.
6.Gotowe kwiaty odkładamy w chłodne miejsce, nie koniecznie do lodówki.
Porady
Czekolada szybko topi się w dłoniach. Gdy robi się za miękka, włożyć na chwilę do lodówki.
Komentarze