Róże cukrowe

  • wyświetlono: 5286 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Różyczki z plastycznej masy cukrowej do samodzielnego wykonania.

Składniki

- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl. gorącej wody
- 3 łyżeczki glukozy w proszku
- 40 dag cukru pudru
- kilka kropel aromatu migdałowego do ciast
- różowy barwnik spożywczy (w proszku)

- mały pędzelek
- kieliszek wody

Sposób przygotowania przepisu:

Róże cukrowe

  • 1. Żelatynę zalać gorącą wodą, mieszać aż się zupełnie rozpuści. Dodać 3 łyżeczki glukozy w proszku i ponownie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
    Cukier puder wsypać do szerokiej miski. Cały czas mieszając łyżką cukier puder, dolewać stopniowo do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą. Dodać kilka kropel aromatu migdałowego i zagnieść gładkie i elastyczne "ciasto". W razie potrzeby podsypywać jeszcze cukrem pudrem. Do masy dodać odrobinę różowego barwnika spożywczego w proszku i ponownie zagnieść, aż barwnik równomiernie rozejdzie się w masie.
    Uformować wałek.
  • Wycinanie płatków2. Z wałeczka odciąć plaster grubości ok. 3-4 cm. Pozostałą część masy cukrowej włożyć do szczelnego woreczka foliowego i odłożyć na bok. Odkrojony kawałek masy podsypać lekko na stolnicy cukrem pudrem i rozwałkować na placuszek grubości ok. 2-4 mm.
    Kieliszkiem wykrawać małe kółka i od razu wrzucać je do torebki foliowej.
  • Płatki róż - przygotowanie3. Każde kółeczko z jednej strony spłaszczyć palcami tak, aby było cienkie, ale nie rozrywało się.Grubszą częścią kółeczka (czyli dolną, niespłaszczoną) przyklejać kolejno płatki do róży.
  • Tworzenie podstawy4. Pierwsze kółko zwinąć w rulonik lekko zwilżając jego dolną (grubszą)wewnętrzną część pędzelkiem umoczonym w wodzie. Tworzymy w ten sposób podstawę różyczki, do której będziemy dalej dolepiać płatki.
  • Podstawa różyczki5. Gotowa podstawa różyczki.
  • Dodawanie płatków6. Na podstawę ciasno nakładamy kolejny płatek- cieńszą częścią u góry (również lekko zwilżony od dolnej wewnętrznej strony, którą będzie bezpośrednio przylegał do poprzedniego płatka ), nawijamy i lekko dociskamy do podstawy. Dokładamy następny płatek odrobinę wcześniej niż skończył się płatek poprzedni. Tak, aby płatki lekko na siebie nachodziły.
  • Dodawanie kolejnych płatków7. Nakładać kolejne płatki.
    Czynność powtarzać do momentu aż kwiat zacznie przypominać kształtem różę i osiągnie wybraną przez nas wielkość
  • Dokładanie płatków8. Dodając każdy kolejny płatek pamiętajmy, żeby od wewnętrznej strony, którą płatek będzie przylegał do róży - lekko zwilżać go wodą
  • Suszenie różyczek9. Odłożyć różyczkę do wysuszenia, najlepiej na odwróconą do góry dnem wytłaczankę po jajkach, kieliszek lub dozownik/miarkę do syropów.
    Po ok. 3 godzinach odkroić brzydką dolną końcówkę, odwrócić do góry nogami i ponownie suszyć.
    Najlepiej pozostawić róże tak na całą noc.

Porady

Barwnika dodajemy w zależności od tego, jak intensywnego koloru mają być róże.

Po wyschnięciu kwiaty przechowywać w suchym miejscu, bez dostępu wilgoci. Nie zamykać w pojemniku próżniowym.

Kwiaty nie nadają się do dekorowania tortu z bitą śmietaną.

Różyczki są jadalne.
PP_10-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylatorttortybabeczkimuffinkimasa cukrowacukier puderdekoracje na tortdekoracje cukierniczebarwniki spożywczeróżeróżyczkimasa plastycznaozdoby na tortdekoracje tortówjak z cukierniglukozaróże z masy plastycznejdo dekoracjiróże z masy cukrowejróżyczki z cukrupiękne różedekoracje cukrowe na tortdekoracje cukrowez cukru pudrukwiaty z cukru pudruróże z cukru pudrukwiaty na tortcukrowa masa plastycznażelatyna z glukozązrób to samapierwsze ozdoby na tortpierwszy tortkwiaty z masy plastycznejkwiaty z masy cukrowej

Komentarze

Podobne przepisy

image-0jb4ktk

Dodane przez: Martyna26066

Tort z masą cukrową

Tort zrobiłam bez okazji. Był to...

Posypka cukrowa domowej roboty

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Posypka cukrowa domowej roboty

Bardzo prosty sposób na wykorzystanie...

Róże, motylki, kwiatuszki.

Dodane przez: ithundercat

Masa cukrowa

Służy do pokrycia tortów, ale i...

image-1ssvkuq

Dodane przez: Misiek448

Cukrowe wisienki

Bardzo pyszny deser na przyjęcia...

Lizaki bezowe róże

Dodane przez: anamarisworld

Lizaki bezowe róże

Lizaki bezowe róże

Róże karnawałowe

Dodane przez: joanna30

Róże karnawałowe

Niezwykle efektowne róże. Przepis...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE