Róże cukrowe

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Różyczki z plastycznej masy cukrowej do samodzielnego wykonania.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - 3 łyżeczki żelatyny
    - 1/4 szkl. gorącej wody
    - 3 łyżeczki glukozy w proszku
    - 40 dag cukru pudru
    - kilka kropel aromatu migdałowego do ciast
    - różowy barwnik spożywczy (w proszku)

    - mały pędzelek
    - kieliszek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki

Róże cukrowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać gorącą wodą, mieszać aż się zupełnie rozpuści. Dodać 3 łyżeczki glukozy w proszku i ponownie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
    Cukier puder wsypać do szerokiej miski. Cały czas mieszając łyżką cukier puder, dolewać stopniowo do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą. Dodać kilka kropel aromatu migdałowego i zagnieść gładkie i elastyczne "ciasto". W razie potrzeby podsypywać jeszcze cukrem pudrem. Do masy dodać odrobinę różowego barwnika spożywczego w proszku i ponownie zagnieść, aż barwnik równomiernie rozejdzie się w masie.
    Uformować wałek.
  • Wycinanie płatków 2. Z wałeczka odciąć plaster grubości ok. 3-4 cm. Pozostałą część masy cukrowej włożyć do szczelnego woreczka foliowego i odłożyć na bok. Odkrojony kawałek masy podsypać lekko na stolnicy cukrem pudrem i rozwałkować na placuszek grubości ok. 2-4 mm.
    Kieliszkiem wykrawać małe kółka i od razu wrzucać je do torebki foliowej.
  • Płatki róż - przygotowanie 3. Każde kółeczko z jednej strony spłaszczyć palcami tak, aby było cienkie, ale nie rozrywało się.Grubszą częścią kółeczka (czyli dolną, niespłaszczoną) przyklejać kolejno płatki do róży.
  • Tworzenie podstawy 4. Pierwsze kółko zwinąć w rulonik lekko zwilżając jego dolną (grubszą)wewnętrzną część pędzelkiem umoczonym w wodzie. Tworzymy w ten sposób podstawę różyczki, do której będziemy dalej dolepiać płatki.
  • Podstawa różyczki 5. Gotowa podstawa różyczki.
  • Dodawanie płatków 6. Na podstawę ciasno nakładamy kolejny płatek- cieńszą częścią u góry (również lekko zwilżony od dolnej wewnętrznej strony, którą będzie bezpośrednio przylegał do poprzedniego płatka ), nawijamy i lekko dociskamy do podstawy. Dokładamy następny płatek odrobinę wcześniej niż skończył się płatek poprzedni. Tak, aby płatki lekko na siebie nachodziły.
  • Dodawanie kolejnych płatków 7. Nakładać kolejne płatki.
    Czynność powtarzać do momentu aż kwiat zacznie przypominać kształtem różę i osiągnie wybraną przez nas wielkość
  • Dokładanie płatków 8. Dodając każdy kolejny płatek pamiętajmy, żeby od wewnętrznej strony, którą płatek będzie przylegał do róży - lekko zwilżać go wodą
  • Suszenie różyczek 9. Odłożyć różyczkę do wysuszenia, najlepiej na odwróconą do góry dnem wytłaczankę po jajkach, kieliszek lub dozownik/miarkę do syropów.
    Po ok. 3 godzinach odkroić brzydką dolną końcówkę, odwrócić do góry nogami i ponownie suszyć.
    Najlepiej pozostawić róże tak na całą noc.

Porady

Barwnika dodajemy w zależności od tego, jak intensywnego koloru mają być róże. Po wyschnięciu kwiaty przechowywać w suchym miejscu, bez dostępu wilgoci. Nie zamykać w pojemniku próżniowym. Kwiaty nie nadają się do dekorowania tortu z bitą śmietaną. Różyczki są jadalne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Glukoza Masa Masa plastyczna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować