Choć zazwyczaj na świątecznym stole króluje śledź, ryba po grecku jest idealnym zamiennikiem dla tych, którzy go nie lubią. Chętnie zjedzą ją także dzieci, bowiem znajdą w tym daniu delikatne, duszone warzywa - włoszczyznę w sosie pomidorowym, które najmłodsi lubią. Rybę można przygotować i podzielić na dwie porcje – jedną doprawiając delikatnie dla dzieci, a drugą bardziej aromatycznie i wyraziście – dodając ostrą paprykę, kumin czy szczyptę przyprawy do piernika.

 

Ryba po grecku – jak przygotować

To danie jest bardzo proste do przygotowania. Rybę po grecku możemy zrobić je z wyprzedzeniem i potem odgrzać w piekarniku lub przygotować wszystkie składniki wcześniej i zrobić tuż przed podaniem lub podać na zimno. Jeśli wszystkie składniki naszykujemy sobie wcześniej, wykonanie całego dania nie zajmie nam dłużej niż 15 minut. Warto jednak przygotować danie z wyprzedzeniem, aby smaki mogły się „przegryźć”.

Warzywa, czyli marchewki, cebule, pora, selera, pietruszki kroimy drobno – cebulę w piórka, pora w krążki, a warzywa korzeniowe można zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora przesmażamy na patelni, dodajemy resztę warzyw i smażymy, aż całość zmięknie – około 10 minut. Dodajemy ulubione przyprawy – w wersji podstawowej ryba po grecku lubi towarzystwo ziela angielskiego, liści laurowych, soli i pieprzu. Mieszamy, zalewamy warzywa wodą, by się dusiły. Kiedy płyn odparuje dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Kiedy warzywa się duszą, można przygotować samą rybę. Wybierzmy filety białej ryby – mintaja, dorsza, morszczuka, która jest delikatna i nie będzie miała ości. Zależnie od wersji i preferencji, rybę możemy zapanierować lub smażyć saute. Możemy ją także ugotować na parze i gotowe filety przykryć warstwą warzyw w sosie. Innym pomysłem na tak podaną rybę jest upieczenie jej w piekarniku – należy wyłożyć odrobiną warzyw dno naczynia żaroodpornego, na to położyć rybę i przykryć warstwą warzyw, zapiec.

 

Ryba po grecku – dodatki

Wspomniałam już wyżej, że możemy eksperymentować z przyprawami. Osobiście polecam dodanie do warzyw w sosie pomidorowym sosu sojowego, który nie tylko zastąpi sól, ale nada daniu głębszego smaku. Papryka - czy słodka, czy ostra też podkręca smak. Możemy danie przygotować w śródziemnomorskim stylu – dodając do sosu ziół typu bazylia, oregano, tymianek, a warzywa urozmaicając oliwkami, kaparami czy suszonymi pomidorami. Tym, którym klasyczna wersja ryby się znudziła, polecamy dodatek usmażonych na złoto pieczarek, czy pokrojonej cienko i  dodanej do duszenia papryki.

Jak widać ryba po grecku to proste i smaczne danie, które można z łatwością przygotować na świąteczny stół. Warto zrobić kilka porcji tego smakołyku dla osób, które nie przekonały się do śledzia lub dla najmłodszych. A jeśli nie na Wigilię, ta potrawa sprawdzi się na niejednej zasiadanej imprezie.

Jeśli taka ryba nie spełnia jednak Waszych oczekiwań, wypróbujcie przepis na rybę po japońsku – danie podobne w wykonaniu, ale przygotowane z innymi warzywami, które nadają potrawie więcej charakteru i wyrazistości. Zobacz też przepis na rybę po grecku Magdy Gessler i zainspiruj się recepturą słynnej restauratorki.