Oryginalna chałwa robiona jest w kilku regionach świata z podobnych, ale nie zawsze tych samych produktów. W Turcji jako główny składnik tego deseru wykorzystuje się nasiona sezamu, natomiast np. w Rosji i na Ukrainie zwykle jest to słonecznik. W krajach południowoazjatyckich do wyrabiania chałwy najczęściej używa się kaszy manny, a w Indiach - tartej marchwi, gotowanej na mleku z lokalnymi przyprawami. Znane są też przepisy na tę słodycz z użyciem nasion maku lub orzeszków ziemnych. Pyszną domową chałwę przygotujecie bez najmniejszego problemu i tylko z kilku składników. Jeśli skorzystacie z naszego przepisu oraz podpowiedzi, deser będzie maksymalnie odżywczy, w sam raz słodki, dużo zdrowszy i mniej kaloryczny od kupnego przysmaku. 

Domowa chałwa - z czego można ją zrobić?

Wyśmienity deser możecie przygotować z łatwo dostępnych nasion i orzechów. Skorzystajcie np. z tej receptury na chałwę słonecznikową. Najbardziej popularną, a zarazem najprostszą do wykonania wersją, jest klasyczna chałwa sezamowa. Nieco innym pomysłem na ten deser będzie bardzo krucha chałwa sezamkowa. Polecamy wam też nieskomplikowany przepis na domową chałwę dwusmakową. W opcji "na bogato" posmakuje wam chałwa z miodem i bakaliami

Nietypowa, przepyszna chałwa z komosy 

Jednak nie tylko ziarna sezamu, słonecznika czy naturalnie tłuste orzechy mogą być bazą domowej chałwy. Komosa ryżowa ma orzechowy smak, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako główny składnik tego rarytasu w zdrowszej, lżejszej wersji. Quinoa jest niskokaloryczna, a zawiera mnóstwo wartości odżywczych. W jej składzie znajdziecie witaminy z grupy B, witaminę E oraz takie pierwiastki, jak: wapń, magnez, potas, żelazo i cynk.

Komosa ryżowa jest cennym źródłem białka roślinnego, zawiera również aminokwasy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, jest więc produktem polecanym osobom z cukrzycą, insulinoopornością oraz chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Komosa ryżowa z reguły wykorzystywana jest do dań wytrawnych oraz owsianek (tzw. komosanek), ale można z niej przygotować również znakomity deser, czyli domową chałwę

Domowa chałwa z komosy ryżowej i sezamu - przepis 

Składniki:

  • 65 g komosy ryżowej
  • 30 g ziaren sezamu
  • 130 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml przefiltrowanej wody
  • 2 łyżki miodu (lub stewii, ksylitolu, erytrytolu)

Sposób przygotowania:

  1. Sezam uprażcie na suchej patelni - pilnujcie go cały czas, żeby się przypadkiem nie spalił. Następnie jeszcze gorący sezam zmielcie na proszek w blenderze;
  2. Nasiona komosy opłuczcie pod zimną, bieżącą wodą, przełóżcie do rondelka, dolejcie mleko oraz wodę, dosypcie/dolejcie słodzik;
  3. Gotujcie całość przez 15 minut, mieszając co jakiś czas;
  4. Po kwadransie zdejmijcie rondelek z kuchenki i pozostawcie masę do przestygnięcia;
  5. Kiedy masa ostygnie, dodajcie do niej zmielony sezam i zmiksujcie całość na jednolitą, w pełni gładką masę;
  6. Zmiksowaną masę przełóżcie do zamykanego naczynia, wyłożonego wcześniej folią spożywczą (żeby potem było wam łatwiej wyciągnąć chałwę) i wstawcie na 6-8 h do lodówki. 

Po tym czasie domowa chałwa z komosy i sezamu osiągnie idealną konsystencję i będzie łatwa do krojenia na porcje. Przysmak możecie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2 tygodnie