Jeśli kochacie chałwę (a wiemy, że tak), pokochacie również i to warstwowe, miękkie i kremowe ciasto. Ciasto chałwowe bez pieczenia przypomina nieco miodownik, który również składa się z warstw. W miodowniku są to jednak warstwy prawdziwego ciasta i wymaga on zdecydowanie więcej pracy niż ten deser. Ciasto z kremem chałwowym przygotujecie na herbatnikach, co znacznie ułatwia sprawę. Jego przygotowanie to zaledwie kilka czynności, ponieważ wszystko sprowadza się do przygotowania kremu i ułożenia go na zmianę z herbatnikami. Z tym poradzą sobie również nastolatki – to prosty przepis i dobra propozycja ciasta urodzinowego, które niewprawny kucharz przygotuje od A do Z sam. Bez ryzyka zakalca!
Błyskawiczne ciasto chałwowe bez pieczenia - przepis
Składniki (na formę ok. 20x20 cm):
- 100 g ulubionej chałwy
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g kajmaku (masy krówkowej)
- 250 g mascarpone
- 1 opakowanie dowolnego śmietan-fixu
- 60 herbatników maślanych
Opcjonalnie: 2 garści dowolnych orzechów do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone przełóżcie do dużej miski i ubijcie mikserem na puszystą masę.
- Dodajcie do niej kajmak i śmietan-fix, wymieszajcie szpatułką do połączenia się składników.
- Pokruszcie chałwę na drobne kawałki (np. widelcem) i ponownie wymieszajcie.
- Dno formy wyłóżcie warstwą herbatników. Następnie rozsmarujcie część masy, wygładźcie i ponownie przełóżcie herbatnikami. Powtarzajcie te czynności aż do ostatniej warstwy masy (powinna ona być wierzchem ciasta).
- Ciasto chałwowe bez pieczenia jest prawie gotowe. Posypcie wierzch orzechami.
- Wstawcie do lodówki na noc - do całkowitego stężenia.
Ciasto najszybciej tężeć będzie na dolnej półce w lodówce - tam jest najchłodniej. Przed włożeniem go do lodówki możecie też polać je zastygającym sosem cytrynowym, który przełamie nieco słodycz chałwowego kremu. Ciasto stanie się dzięki niemu nieco orzeźwiające w smaku.
Ciasto z kremem chałwowym - jak je podawać?
Gotowe ciasto będzie bardzo słodkie - doskonałe do popołudniowej mocnej "małej czarnej". Samej kawy lepiej już nie słodźcie. Możecie je też podać z czarną, niesłodzoną herbatą. Ciasto skutecznie zastąpi cukier. Jest ono też dość tłuste - nie da się go zjeść dużo. Sprawdzi się ono zarówno na co dzień, gdy macie ochotę na coś słodkiego, jak i od święta. Jeśli szykujecie ciasto na specjalną okazję, możecie udekorować je pokruszonymi pistacjami. Zielone orzeszki ładnie ożywią kolor ciasta i podkreślą azjatyckie, orientalne korzenie głównego składnika ciasta - chałwy.
Komentarze