Krem do deserów najczęściej wykonuje się na bazie masła lub tłustej śmietany. Ulubione smaki zaś to śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy. Taka baza pozwala komponować wspaniałe desery, od spektakularnych piętrowych tortów, po deserki w pucharkach czy urocze i przepyszne kremowe babeczki. jednak czasami warto odejść choć na chwilę od sprawdzonych smaków i wypróbować inny smak kremu. Tym bardziej, że oparty jest na jednym z ulubionych frykasów Polaków – kojarzącą się z luksusem i wyjątkowymi okazjami chałwą. Zapraszamy na przepyszny krem chałwowy

Krem chałwowy do tortu lub innych deserów

Uwielbiamy chałwę. Choć przez wiele lat, czy nawet dekad, uchodziła za niezwykły frykas i była jadana jedynie od okazji do okazji, to dzisiaj nie ma większego problemu z jej nabyciem w sklepach. My jednak polecamy wam samodzielne wykonanie tego przysmaku – domowa chałwa to po prostu niezrównana słodkość. Jednak niezależnie od tego, czy chałwę wykonacie sami, czy kupicie gotową, zachęcamy do przygotowania na jej bazie pysznego, uniwersalnego, delikatnego w smaku i konsystencji kremu chałwowego

Przepis na krem chałwowy do tortu

Składniki:

  • 30 dag chałwy waniliowej o gładkiej konsystencji
  • 3 szklanki mleka (najlepiej o zawartości 3,2% tłuszczu)
  • 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym 
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła (200 g)

Sposób przygotowania:

  1. Jeszcze przed robieniem kremu wyjmijcie masło z lodówki - powinno być miękkie, ale nie płynne. Warto więc wyciągnąć je na blat na ok. 2 godziny przed przystąpieniem do przygotowań. 
  2. Weźcie 3 szklanki mleka, czyli około 750 ml. Odlejcie pół szklanki do dużego kubka lub miski, wsypcie do niego 2 opakowania budyniu śmietankowego oraz dwa żółtka i całość starannie wymieszajcie. Resztę mleka wlejcie do garnka i zagotujcie.
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodajcie budynie z żółtkiem i mlekiem. Mieszajcie, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Wyłączcie gaz, gdy będzie wrzeć. 
  4. Odłóżcie garnek z budyniem na bok. Po chwili, gdy trochę ostygnie, przykryjcie go folią spożywczą - w ten sposób można zapobiec powstaniu kożucha na wierzchu budyniu. Odłóżcie do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie możecie rozdrobnić chałwę. Polecamy zetrzeć ją na małych oczkach tarki.
  5. Do miski przełóżcie miękkie masło i ubijcie je mikserem. Należy ubijać je tak długo, aż zacznie mieć zdecydowanie jaśniejszy kolor. 
  6. W kolejnym kroku do masła partiami dodawajcie masę budyniową, cały czas mieszając. 
  7. Pod koniec miksowania wsypcie do kremu startą wcześniej chałwę i wymieszajcie całość do połączenia składników. Domowy, przepyszny krem chałwowy z budyniem do ciast jest gotowy.