Domowa chałwa

4.5 (178 ocen)

Wystarczy tylko 2 składniki (dla chętnych 3) i możemy się cieszyć tym tureckim przysmakiem

Składniki:


  • 300 g jasnego sezamu,
    8 łyżek jasnego miodu o neutralnym smaku np. lipowego, akacjowego,
    30-40 g solonych pistacji do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa chałwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy aż zacznie lekko pachnieć.
  • 2. Do ciepłego sezamu dodajemy miód, mieszamy.
  • 3. Powstałą masę przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do mielenia mięsa - ok. 7-8 razy, za każdym razem starając się odcisnąć powstający olej sezamowy.
  • 4. Gotową chałwę formujemy w walec, lekko spłaszczamy i obtaczamy w posiekanych pistacjach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować