Ceny w wielu mięsnych sklepach zdecydowanie nie zachęcają ostatnio do zakupów. Nie oznacza to jednak, że musicie rezygnować z ulubionych wędlin. Część z nich można z łatwością przygotować w domu - na przykład gotowaną szynkę. Będzie pyszna zarówno na obiad, jak i położona na kanapki. Szynka z poniższego przepisu praktycznie robi się sama. Włóżcie ją do garnka z zalewą, podgotujcie i patrzcie, co będzie się działo dalej. 

Przepis na domową szynkę gotowaną

Składniki:

  • 1,5 kilograma szynki wieprzowej
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżki majonezu
  • pół łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • pół łyżeczki kolendry
  • 4 liście laurowe
  • ziarna jałowca
  • ziarna ziela angielskiego
  • rozmaryn suszony

Przygotowanie:

  1. Opłuczcie szynkę i osuszcie. Do garnka wlejcie ponad 2 litry wody, dodajcie cebulę czosnek, zioła, przyprawy oraz majonez.
  2. Wymieszajcie i zagotujcie. Gdy woda z przyprawami zacznie wrzeć, gotujcie ją przez 3 minuty i wyłączcie gaz. Odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  3. Kiedy zalewa w garnku będzie już zimna, włóżcie do niej szynkę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 10 minut od zagotowania. 
  4. Po tym czasie ponownie wyłączcie gaz. Przykryjcie garnek z szynką i odstawcie go na całą noc w chłodne, suche miejsce.
  5. Na następny dzień jeszcze raz zagotujcie szynkę i ponownie gotujcie ją przez 10 minut. Przykryjcie garnek i odstawcie, aż ostygnie. 

Z czym podawać gotowaną szynkę?

Tak przygotowana szynka będzie świetnie smakować z dodatkiem chrzanu, musztardy albo majonezowego dipu. Jest też pyszna na zimno, jako dodatek do innych smakołyków czy położona na kanapki. Spróbujcie jej również na ciepło - wystarczy ją podgrzać, pokroić w grubsze plastry i podać z puree ziemniaczanym i sosem.