Ceny w wielu mięsnych sklepach zdecydowanie nie zachęcają ostatnio do zakupów. Nie oznacza to jednak, że musicie rezygnować z ulubionych wędlin. Część z nich można z łatwością przygotować w domu - na przykład gotowaną szynkę. Będzie pyszna zarówno na obiad, jak i położona na kanapki. Szynka z poniższego przepisu praktycznie robi się sama. Włóżcie ją do garnka z zalewą, podgotujcie i patrzcie, co będzie się działo dalej.
Przepis na domową szynkę gotowaną
Składniki:
- 1,5 kilograma szynki wieprzowej
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soli
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- pół łyżeczki kolendry
- 4 liście laurowe
- ziarna jałowca
- ziarna ziela angielskiego
- rozmaryn suszony
Przygotowanie:
- Opłuczcie szynkę i osuszcie. Do garnka wlejcie ponad 2 litry wody, dodajcie cebulę czosnek, zioła, przyprawy oraz majonez.
- Wymieszajcie i zagotujcie. Gdy woda z przyprawami zacznie wrzeć, gotujcie ją przez 3 minuty i wyłączcie gaz. Odstawcie do całkowitego ostudzenia.
- Kiedy zalewa w garnku będzie już zimna, włóżcie do niej szynkę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 10 minut od zagotowania.
- Po tym czasie ponownie wyłączcie gaz. Przykryjcie garnek z szynką i odstawcie go na całą noc w chłodne, suche miejsce.
- Na następny dzień jeszcze raz zagotujcie szynkę i ponownie gotujcie ją przez 10 minut. Przykryjcie garnek i odstawcie, aż ostygnie.
Z czym podawać gotowaną szynkę?
Tak przygotowana szynka będzie świetnie smakować z dodatkiem chrzanu, musztardy albo majonezowego dipu. Jest też pyszna na zimno, jako dodatek do innych smakołyków czy położona na kanapki. Spróbujcie jej również na ciepło - wystarczy ją podgrzać, pokroić w grubsze plastry i podać z puree ziemniaczanym i sosem.