Ceny w wielu mięsnych sklepach zdecydowanie nie zachęcają ostatnio do zakupów. Nie oznacza to jednak, że musicie rezygnować z tego typu przysmaków. Część z nich można z łatwością przygotować w domu - na przykład prostą gotowaną szynkę. Będzie pyszna zarówno na świąteczny obiad, jak i po prostu położona na kanapki. Szynka z poniższego przepisu praktycznie robi się sama. Włóżcie ją do garnka z zalewą, podgotujcie i patrzcie, co będzie się działo dalej. Kupcie dobrej jakości surową szynkę wieprzową, sprawdźcie, czy macie wszystkie niezbędne przyprawy, i już możecie zabierać się za gotowanie tego specjału.
Domowa szynka gotowana w zalewie - przepis podstawowy
Składniki:
- 1,5 kilograma szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku polskiego
- 4 łyżki soli
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna jałowca
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
Sposób przygotowania:
- Opłuczcie szynkę i osuszcie. Do garnka wlejcie ponad 2 litry wody, dodajcie cebulę czosnek, zioła, przyprawy oraz majonez.
- Wymieszajcie i zagotujcie. Gdy woda z przyprawami zacznie wrzeć, gotujcie ją przez 3 minuty i wyłączcie gaz. Odstawcie do całkowitego ostudzenia.
- Kiedy zalewa w garnku będzie już zimna, włóżcie do niej szynkę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 10 minut od zagotowania.
- Po tym czasie ponownie wyłączcie gaz. Przykryjcie garnek z szynką i odstawcie go na całą noc w chłodne, suche miejsce.
- Na następny dzień jeszcze raz zagotujcie szynkę i ponownie gotujcie ją przez 10 minut. Przykryjcie garnek i odstawcie, aż ostygnie.
Domowa gotowana szynka - z czym ją podać na stół?
Tak przygotowana szynka będzie świetnie smakować z dodatkiem chrzanu, ulubionej musztardy albo gęstego sosu majonezowego. W wersji świątecznej polecamy wam ją również z ćwikłą lub dodatkiem chrzanu wymieszanego w proporcji pół na pół z kwaśną śmietaną. Szynka gotowana w zalewie jest też pyszna na zimno, jako dodatek do innych smakołyków czy położona na kanapki. Spróbujcie jej również na ciepło - wystarczy ją pokroić w grubsze plastry, podgrzać w sosie własnym i podać z puree ziemniaczanym oraz sezonową surówką.