Ceny w wielu mięsnych sklepach zdecydowanie nie zachęcają ostatnio do zakupów. Nie oznacza to jednak, że musicie rezygnować z tego typu przysmaków. Część z nich można z łatwością przygotować w domu - na przykład prostą gotowaną szynkę. Będzie pyszna zarówno na świąteczny obiad, jak i po prostu położona na kanapki. Szynka z poniższego przepisu praktycznie robi się sama. Włóżcie ją do garnka z zalewą, podgotujcie i patrzcie, co będzie się działo dalej. Kupcie dobrej jakości surową szynkę wieprzową, sprawdźcie, czy macie wszystkie niezbędne przyprawy, i już możecie zabierać się za gotowanie tego specjału. 

Domowa szynka gotowana w zalewie - przepis podstawowy

Składniki:

  • 1,5 kilograma szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku polskiego 
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego

Sposób przygotowania:

  1. Opłuczcie szynkę i osuszcie. Do garnka wlejcie ponad 2 litry wody, dodajcie cebulę czosnek, zioła, przyprawy oraz majonez.
  2. Wymieszajcie i zagotujcie. Gdy woda z przyprawami zacznie wrzeć, gotujcie ją przez 3 minuty i wyłączcie gaz. Odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  3. Kiedy zalewa w garnku będzie już zimna, włóżcie do niej szynkę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 10 minut od zagotowania. 
  4. Po tym czasie ponownie wyłączcie gaz. Przykryjcie garnek z szynką i odstawcie go na całą noc w chłodne, suche miejsce.
  5. Na następny dzień jeszcze raz zagotujcie szynkę i ponownie gotujcie ją przez 10 minut. Przykryjcie garnek i odstawcie, aż ostygnie. 

Domowa gotowana szynka - z czym ją podać na stół?

Tak przygotowana szynka będzie świetnie smakować z dodatkiem chrzanu, ulubionej musztardy albo gęstego sosu majonezowego. W wersji świątecznej polecamy wam ją również z ćwikłą lub dodatkiem chrzanu wymieszanego w proporcji pół na pół z kwaśną śmietaną. Szynka gotowana w zalewie jest też pyszna na zimno, jako dodatek do innych smakołyków czy położona na kanapki. Spróbujcie jej również na ciepło - wystarczy ją pokroić w grubsze plastry, podgrzać w sosie własnym i podać z puree ziemniaczanym oraz sezonową surówką.