Gdybym miała wybrać tylko 1 warzywo, które jadłabym do końca życia, byłyby to pewnie ziemniaki. W czołówce moich ulubionych dań z ziemniaków znajdują się kluski śląskie, pyzy, prawdziwe frytki belgijskie, mocno przyprawione, pieprzne pierogi ruskie oraz - od niedawna - pierogi z tartymi ziemniakami i 2 dodatkami do farszu. Jeśli zdecydujecie się je zrobić i okrasić, jak nakazuje tradycja, zupę na pierwsze danie możecie sobie już odpuścić. Popijajcie je, tak jak ja, kefirem lub maślanką - tak, jak popija się kiszkę lub babkę ziemniaczaną na Wschodzie.
Skąd wzięły się pierogi z tartymi ziemniakami?
Pierogi z tartymi ziemniakami pochodzą z Podlasia. Mimo, że przepis wywodzi się z kuchni chłopskiej, są nazywane również „szlachcicami”. Nazwa ma swoje źródło w sposobie podania. Pierogi z tartymi ziemniakami i boczkiem dodatkowo okrasza się sporą ilością tłuszczu. Dawniej, im omasty było więcej, tym bardziej majętne było gospodarstwo. Wiele osób lubi je prosto z garnka, z okrasą z wytopionej na patelni słoniny, skwarek i cebuli. Równie oddanych fanów ma też wersja podsmażana, z chrupiącą skorupką, dzień po ugotowaniu. Wspomniany kefir szczególnie dobrze pasuje właśnie do nich.
Pierogi z tartymi ziemniakami i boczkiem - przepis
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- ok. 150 ml gorącej wody
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 1 kg ziemniaków typu B lub C
- 150 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
- niewielka ilość oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Zacznijcie od farszu: zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki surowe, obrane ziemniaki. Boczek pokrójcie w cienkie paski, cebulę w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju smażcie boczek, aż się zrumieni. Dodajcie cebulę i smażcie dalej. Gdy się zeszkli i zacznie rumienić, dodajcie na patelnię starte ziemniaki i wymieszajcie. Smażcie, od czasu do czasu mieszając, przez 10-15 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, a płyn z patelni odparuje, farsz będzie gotowy. Doprawcie solą i pieprzem, odstawcie do przestygnięcia.
- Zróbcie ciasto na pierogi: na blat przesypcie mąkę, dodajcie masło. Zacznijcie wyrabiać, dolewając po trochu gorącej wody. Konsystencja ciasta powinna być gładka, a ciasto elastyczne. Powinno też łatwo odchodzić od ręki i nie kleić się do dłoni. Owińcie folią spożywczą i odłóżcie na bok na ok. 15 minut.
- Po 15 minutach rozwałkujcie ciasto na nie za gruby i niezbyt cienki placek. Jeśli ciasto klei się do blatu, podsypcie go odrobiną mąki. Szklanką wykrójcie krążki i nałóżcie na nie po trochu farszu. Sklejcie brzegi z każdej strony. Możecie dodatkowo zwilżyć je wodą - pomoże to w ich lepieniu. Gotowe pierogi przykryjcie czystą ściereczką i wstawcie duży garnek z osoloną wodą. Zagotujcie wodę.
- Pierogi wrzucajcie partiami na wrzątek i gotujcie przez 3 minuty. Podawajcie z okrasą z cebuli lub boczku wędzonego. Możecie też przed podaniem podsmażyć je na patelni - będą jeszcze smaczniejsze.
Komentarze