Domowe wypieki sprawiają, że do kuchni możemy zaprosić nawet tych najmłodszych, którzy są niezmiernie ciekawi etapów przygotowywania. Kiedyś było tak i ze mną, dzięki temu babcia zakorzeniła we mnie miłość do testowania nowych przepisów. Biszkopt w jej wydaniu był najlepszy, idealnie napowietrzony, bardzo puchaty i z pewnością mógł konkurować z wypiekami z cukierni. Moja babcia przygotowywała go w żeliwnym garnku. Teraz i ja robię go w garnku żeliwnym z Lidla, który służy mi także jako najlepsza forma do ciasta drożdżowego czy ucieranego. Garnek kupicie teraz o połowę taniej - warto się pospieszyć.

Żeliwny garnek GSW z Lidla - z nim wszystko upieczesz

Żeliwny garnek GSW z Lidla nie na darmo jest nazywany dożywotnim garnkiem. Często mówi się, że naczynia z żeliwa są przekazywane z pokolenia na pokolenie, o ile dobrze je traktujemy i przechowujemy. Przepiękne kolory gwarantują, że każdy dopasuje go do swojej kuchni. Oliwkowozielony, czerwony, czarny czy też śnieżnobiały - wybór należy do was. Może być używany do gotowania, smażenia, a potem zapiekania potraw w piekarniku, gdyż jest żaroodporny do 240 stopni Celsjusza. Pojemność jest dość spora, co pozwala na zmieszczenie całego kurczaka podczas pieczenia. Niewątpliwym atutem jest też możliwość mycia w zmywarce do naczyń oraz użytkowanie na płycie indukcyjnej.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Bardzo dobrze wykonane, płaskie dno i nieskazitelna powłoka wewnętrzna, idealne również do wypieku chleba.

Dobra jakość wykonania, wszystko w porządku cena i wydajność są w porządku.
Świetny garnek do gotowania.

Jak zrobić najlepszy wysoki biszkopt z garnka żeliwnego?

Szukacie sprawdzonego przepisu na wysoki biszkopt do tortu? Użyjcie sprawdzonego przepisu na biszkopt z garnka żeliwnego, który podała mi babcia lata temu. Odgrzebałam z jej zapisków podstawową metodę, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Poniżej znajdziecie instrukcję krok po kroku.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mąki pszennej do biszkoptu
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego z aromatem
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Jajka powinny być sparzone i odpowiednio umyte przed rozbiciem.
  2. Następnie oddzielamy białka od żółtek.
  3. Ubijamy w mikserze białka z odrobiną soli.
  4. Następnie stopniowo dodajemy cukier łyżeczka po łyżeczce podczas mieszania.
  5. Teraz dodajemy żółtko po żółtku.
  6. Do masy mokrej dodajemy przesianą mąkę wraz ze skrobią lub proszkiem budyniowym.
  7. Mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki do połączenia składników tak, aby nie zniszczyć piany.
  8. Żeliwny garnek delikatnie natłuszczamy smalcem lub olejem roślinnym.
  9. Wykładamy papierem do pieczenia tak, aby pokryć ścianki wnętrza garnka.
  10. Wylewamy masę do środka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  11. Po tym czasie wyciągamy biszkopt i zrywamy papier do pieczenia.
  12. Przekrawamy na pół do piero wtedy, gdy całkowicie ostygnie.