Domowe wypieki sprawiają, że do kuchni możemy zaprosić nawet tych najmłodszych, którzy są niezmiernie ciekawi etapów przygotowywania. Kiedyś było tak i ze mną, dzięki temu babcia zakorzeniła we mnie miłość do testowania nowych przepisów. Biszkopt w jej wydaniu był najlepszy, idealnie napowietrzony, bardzo puchaty i z pewnością mógł konkurować z wypiekami z cukierni. Moja babcia przygotowywała go w żeliwnym garnku. Teraz i ja robię go w garnku żeliwnym z Lidla, który służy mi także jako najlepsza forma do ciasta drożdżowego czy ucieranego. Garnek kupicie teraz o połowę taniej - warto się pospieszyć.
Żeliwny garnek GSW z Lidla - z nim wszystko upieczesz
Żeliwny garnek GSW z Lidla nie na darmo jest nazywany dożywotnim garnkiem. Często mówi się, że naczynia z żeliwa są przekazywane z pokolenia na pokolenie, o ile dobrze je traktujemy i przechowujemy. Przepiękne kolory gwarantują, że każdy dopasuje go do swojej kuchni. Oliwkowozielony, czerwony, czarny czy też śnieżnobiały - wybór należy do was. Może być używany do gotowania, smażenia, a potem zapiekania potraw w piekarniku, gdyż jest żaroodporny do 240 stopni Celsjusza. Pojemność jest dość spora, co pozwala na zmieszczenie całego kurczaka podczas pieczenia. Niewątpliwym atutem jest też możliwość mycia w zmywarce do naczyń oraz użytkowanie na płycie indukcyjnej.
Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:
Bardzo dobrze wykonane, płaskie dno i nieskazitelna powłoka wewnętrzna, idealne również do wypieku chleba.
Jak zrobić najlepszy wysoki biszkopt z garnka żeliwnego?
Szukacie sprawdzonego przepisu na wysoki biszkopt do tortu? Użyjcie sprawdzonego przepisu na biszkopt z garnka żeliwnego, który podała mi babcia lata temu. Odgrzebałam z jej zapisków podstawową metodę, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Poniżej znajdziecie instrukcję krok po kroku.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g mąki pszennej do biszkoptu
- 20 g skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego z aromatem
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
- Jajka powinny być sparzone i odpowiednio umyte przed rozbiciem.
- Następnie oddzielamy białka od żółtek.
- Ubijamy w mikserze białka z odrobiną soli.
- Następnie stopniowo dodajemy cukier łyżeczka po łyżeczce podczas mieszania.
- Teraz dodajemy żółtko po żółtku.
- Do masy mokrej dodajemy przesianą mąkę wraz ze skrobią lub proszkiem budyniowym.
- Mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki do połączenia składników tak, aby nie zniszczyć piany.
- Żeliwny garnek delikatnie natłuszczamy smalcem lub olejem roślinnym.
- Wykładamy papierem do pieczenia tak, aby pokryć ścianki wnętrza garnka.
- Wylewamy masę do środka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Po tym czasie wyciągamy biszkopt i zrywamy papier do pieczenia.
- Przekrawamy na pół do piero wtedy, gdy całkowicie ostygnie.
Komentarze