Domowa pianka krówkowa daje wiele możliwości kreatywnym łasuchom. Etap robienia polewy możecie pominąć. Leciutka, słodka pianka smakuje wspaniale nawet bez dodatku czekolady. Możecie też przygotować ten deser w 1 foremce do babki i nie kroić go w kostkę, tylko po stężeniu oblać w całości lśniącą polewą. Wtedy uzyskacie efekt dużego piankowego "ciasta" w czekoladzie, które na pewno zachwyci gości i domowników. Wszystko zależy od was. 

Domowe słodycze a la ptasie mleczko

Słodką piankę możecie łatwo i dość szybko przygotować w zaciszu własnej kuchni. Jeśli lubicie eksperymentować ze smakami, polecamy wam np. przepis na piankę czekoladową a la ptasie mleczko, lekki jak chmurka tęczowy tort piankowy, piankę śmietankową na biszkoptach, waniliową kostkę w czekoladzie a la ptasie mleczko, lekką piankę na jogurcie bądź mleku kokosowym czy ciasto-piankę na mleku skondensowanym z galaretką.

Dla miłośników nieziemsko słodkiej masy kajmakowej mamy natomiast pomysł na piankę krówkową. Jeśli zrobicie ją zgodnie z naszą recepturą, gwarantujemy, że wyjdzie lekka jak chmurka, mięciutka oraz przepyszna

Leciutka pianka krówkowa w czekoladzie - przepis 

Składniki:

Na piankę krówkową

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g masy krówkowej (kajmaku) z puszki 
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego 
  • 30 g żelatyny 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 cytryna

Na polewę

  • 4 łyżki stołowe kakao
  • 2 łyżki stołowe masła 82% o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki stołowe białego cukru
  • 7 łyżek stołowych śmietanki 30%
  • 10 g żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijcie od przygotowania pianki krówkowej. Namoczcie żelatynę w 150 ml zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzejcie ją krótko w mikrofalówce lub kąpieli wodnej (bez zagotowywania). Odstawcie, żeby przestygła;
  2. Serek mascarpone zmiksujcie na gładką masę z kajmakiem z puszki;
  3. Cytrynę dokładnie wyszorujcie szczoteczką pod bieżącą wodą. Zetrzyjcie z niej skórkę (tylko żółtą część) i dodajcie ją do masy na piankę;
  4. Cytrynę przekrójcie na pół, wyciśnijcie z niej sok i 2 łyżeczki świeżego soku dodajcie do masy;
  5. Dosypcie również cukier waniliowy;
  6. Następnie dodajcie do masy na piankę krówkową cały jogurt naturalny i zmiksujcie całość na gładko;
  7. Na koniec wlejcie rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i wymieszajcie już tylko do połączenia składników.
  8. Masę na piankę krówkową przełóżcie do prostokątnej foremki (im większa foremka, tym pianki będą niższe) i wstawcie do lodówki na ok. 4 godziny, aby dobrze stężała;
  9. Niedługo przed wyjęciem krówkowej pianki z lodówki, przygotujcie polewę czekoladową. 
  10.  Do rondelka lub małego garnuszka wlejcie śmietankę, dodajcie ciepłe masło, kakao oraz cukier;
  11. Podgrzewajcie całość na średniej mocy palnika. W tym czasie delikatnie mieszajcie masę gumową łopatką, aż zrobi się jednolita.
  12. Ewentualne grudki rozetrzyjcie o ścianki naczynia;
  13. Do miseczki wsypcie żelatynę i zalejcie ją odrobiną ciepłej wody. Wymieszajcie do rozpuszczenia się żelatyny;
  14. Odczekajcie chwilę, żeby żelatyna zaczęła pęcznieć;
  15. Następnie wlejcie ją do mieszanki masła, kakao oraz cukru, całość porządnie wymieszajcie i odstawcie do przestudzenia;
  16. Wyjmijcie krówkową piankę z lodówki, formę zanurzcie od dołu w gorącej wodzie, żeby łatwiej było wam wyciągnąć masę z foremki. Uważajcie tylko, żeby przy okazji nie zamoczyć deseru;
  17. Odwróćcie formę z pianką do góry nogami i wyłóżcie stężony deser na płaski talerz;
  18. Pokrójcie piankę krówkową w kostkę o dowolnej wielkości;
  19. Każdy kawałek osobno oblejcie polewą czekoladową i odłóżcie do jej zaschnięcia.