Najtrudniejszym etapem przygotowań jest zrobienie dobrego (cienkiego, ale i elastycznego) ciasta, które nie pęknie podczas gotowania. Resztę macie z głowy - bo pierogi napełnicie dosłownie wszystkim. Farsz na pierogi zrobicie na słodko (ze słodkim twarożkiem czy owocami) i na słono. Szczególnie uwielbiane są u nas pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie i pierogi z mięsem. Te ostatnie jednak nie zawsze muszą smakować tak samo.
Nietypowy farsz na pierogi z mięsem - co zamiast mięsa z rosołu?
Pierogi z mięsem najczęściej są daniem z recyklingu. Farsz na pierogi z mięsem robi się zwykle z drobniutko poszatkowanego lub zmielonego wołowego lub drobiowego mięsa z rosołu. Po zmieleniu mięsa zwykle dodaje się jeszcze do niego drobno pokrojone lub zmielone warzywa lub odrobinę wody czy domowego bulionu. Dzięki niemu mięso w środku pozostanie soczyste i będzie jeszcze smaczniejsze.
Ten trik dobrze znany i wykorzystywany jest przy pielmieni z mięsem mielonym (nie z rosołu, ale jak do kotletów). Inny sposób na pierogi z mięsem to podobne, ale doprawione mocno ziołami gruzińskie chinkali, pierogi z chudym mięsem wieprzowym czy też pierogi z kiełbasą. Taki farsz na pierogi z mięsem jest bardzo szybki i prosty do zrobienia.
Błyskawiczny farsz na pierogi z 3 składników - przepis
Składniki:
- 700 g ulubionej kiełbasy dobrej jakości
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła
- pieprz do smaku
Dodatkowo (opcjonalnie, do okraszenia pierogów): 1 cebula i 1 łyżeczka masła do podsmażenia.
Sposób przygotowania:
- Posiekajcie cebulę i kiełbasę w drobną kostkę. Niewielką część kiełbasy odłóżcie na okrasę.
- Podsmażcie cebulę na 2 łyżkach masła.
- Na osobnej, suchej patelni przesmażcie większą część kiełbasy i doprawcie pieprzem.
- Połączcie cebulę z kiełbasą i nafaszerujcie pierogi.
- Gdy gotowe pierogi kończą się gotować, wrzućcie na suchą patelnię kiełbasę, przesmażcie ją, aż puści tłuszczyk i dodajcie posiekaną cebulę. Podsmażcie, aż cebula stanie się rumiana.
- Polejcie okrasą gorące pierogi i od razu podawajcie.
Pierogi z kiełbasą równie dobrze smakują podsmażone, na 2. dzień. Jeśli zostanie wam farsz po nadzianiu wszystkich pierogów, możecie dodać go do masy na placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane z kiełbasą będą doskonałą propozycją na sycący i treściwy obiad.
Źródło przepisu: slodkastrona.com
Komentarze