Cukinia powszechnie uprawiana jest we Włoszech, Francji, Bułgarii i Egipcie, ale również stała się bardzo popularna w Polsce. W naszych sklepach jest dostępna przez cały rok. Owoce cukinii są długie, zielone lub żółte i wyglądem przypominają ogórka.

Znawcy cukinii radzą, żeby unikać owoców dłuższych niż 30 cm z brązowymi lub żółtymi plamami, a wybierać okazy o błyszczącej ciemnozielonej skórce. Trzymana w dłoni powinna wydawać się cięższa jak swój rozmiar. Cukinia składa się w 90 % z wody, jest bardzo zdrowym warzywem,niskokalorycznym jak również lekkostrawnym.

 

Potrawy z cukinii

Jest wiele sposobów na przygotowanie cukinii. Wspaniale smakuje na surowo dodawana do sałatek, możemy ją przyrządzić duszoną, smażoną, faszerowaną oraz w cieście. Możemy z niej wyczarować pasztety, marynaty jak również nadaje się do kiszenia. To warzywo jest również przydatne do dekorowania rozmaitych potraw, gdyż kwiaty są jadalne.

 

Cukinia właściwości

Oprócz walorów smakowych i dekoracyjnych cukinia jest bogata w wapń, fosfor, żelazo, magnez, jak również posiada bogactwo witamin takich jak:B1, B2, PP, C. Wspomaga trawienie i odkwasza organizm, jest pomocna w leczeniu chorób wątroby i schorzeń układu pokarmowego.

Mam nadzieję że polubicie ten cudowne warzywo, w końcu dania z cukinii to ogrom możliwości.