Dania z cukinii mogą być dlatego przyrządzane na tak wiele sposobów, że cukinia (znana też pod nazwą kabaczka) to odmiana dyni. I jako taka dobrze smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. To warzywo na tyle uniwersalne, że można podać je na wiele sposobów. Zobacz, co przygotowaliśmy dla Ciebie.

 

Dania z cukinii – przystawki

Na oliwie obsmażamy czosnek aż się zezłoci. Następnie go odławiamy i na tej samej (teraz już czosnkowej) oliwie smażymy cukinię. Odsączamy ją z tłuszczu, układamy na talerzu i skrapiamy sosem zrobionym z octu wymieszanego ze szczypiorkiem, pieprzem i kolendrą. Obkładamy obsmażonym czosnkiem i odstawiamy na kilka godzin, a potem podajemy.

Powyższy przepis na cukinię z czosnkiem to tylko jeden z przykładów na to, jak serwować dania z cukinii jako przystawkę. Doskonale smakuje też grillowana cukinia czy pieczona cukinia z parmezanem, świetną przystawką mogą być również proste roladki z cukinii z mozzarellą.

 

Dania z cukinii – zupa

Cukinię oraz paprykę żółtą i czerwoną pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju lub oliwie. Gotować 8 minut w litrze wody z kilkoma plasterkami korzeni marchewki, pietruszki oraz solą i ziołami (np. majerankiem). Następnie wlać przecier pomidorowy, wymieszać, dodać odcedzoną kukurydzę z puszki, całość zagotować. Doprawić śmietaną, pieprzem, ewentualnie koperkiem lub natką pietruszki.

Ten przepis na zupę z cukinią to kolejny dowód na to, że dania z cukinii nie dość, że mogą być bardzo urozmaicone – zajrzyj do przepisu na  zupę krem z cukinii i selera naciowego. Cukinia sprawdzi się też znakomicie jako składnik chłodników - chłodnika z cukinii i ogórka lub chłodnika z awokado i cukinii.

 

Dania z cukinii – obiady

 

I tu już mamy naprawdę szerokie pole popisu! Cukinię w wersji obiadowej można przygotowywać na wiele ciekawych sposobów. Ponadto są one alternatywą, kiedy znudziły nam się tzw. standardowe dania. Bowiem zamiast robić placki ziemniaczane można zrobić zdrowe placki z cukinii.

Albo zamiast tradycyjnej lasagne – lasagne z cukinii. Itd. Zresztą wszelkie dania z cukinii i makaronu smakują wspaniale – jak choćby makaron z cukinią i czosnkiem czy zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym są proste i szybkie do zrobienia.

Niewątpliwym hitem jest cukinia po prowansalsku. Jest ona świetnym pomysłem na obiad z ryżem. Masło rozgrzewamy na patelni. Pokrojoną cukinię podsmażamy, dodajemy czosnek i cebulę, dusimy do miękkości. Dodajemy pomidory i przyprawy. Dolewamy białe, słodkie wino. Zmniejszamy ogień i gotujemy do całkowitego odparowania płynu. Podajemy na ciepło.

Wszelkiego rodzaju tarty, jak tarta z cukinią, pomidorami i serem feta oraz inne wariacje z wykorzystaniem świeżych, sezonowych warzyw, będą znakomitymi pomysłami na obiad.

 

Dania z cukinii – desery

Ciasta i desery z warzywami, choć wciąż są dla nas czymś nowym, cieszą się coraz większą popularnością. I nic dziwnego! Warzywa są dużo zdrowsze od owoców, nie mają cukru, można z nich zatem przygotowywać dietetyczne desery, a przy tym nawet w wersji na słodko pozostają bardzo smaczne. Na początek polecamy więc ciasto czekoladowe z cukinią, w któym nawet nie da się wyczuć warzywnego dodatku. Więcej o tym, jak wykorzystać warzywa do ciast, możesz przeczytać w artykule „Ciasta z warzywami”.

Wracając jednak do głównego tematu: dania z cukinii w wersji deserowej to np. pyszne dietetyczne ciasto czekoladowe. Albo... pomarańczowy dżem z cukinii.

Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona. Kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dodajemy fix i mieszamy. Gotujemy 15 minut co jakiś czas mieszając na małym ogniu. Dodajemy cukier i skórkę pomarańczową i gotujemy kolejne 10 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy pokrywki. Zakręcone słoiki odwracamy do góry dnem na 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mimo że wydawać by się mogło, że skomponowaliśmy już pełne menu na dania z cukinii, to jednak zaledwie musnęliśmy ten temat. Bo cukinię można wykorzystać na wiele innych. zaskakujących sposobów.