Co roku zbieracie grzyby, a następnie suszycie je na cały rok? Pewnie nie raz zdarzyło wam się, że zbiory nie przetrwały. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Zobaczcie, jak prawidłowo przechowywać grzybki, aby już nigdy nie dopadła ich pleśń oraz mole

Jak najlepiej przechowywać suszone grzyby?

Jak przechowywać suszone grzyby? Z pewnością nie wolno robić tego w foliowych reklamówkach oraz plastikowych pojemnikach. Niektórzy wybierają też papierowe torby lub płócienne woreczki, jednak ta metoda może zwabić do grzybów mole spożywcze. Co więc radzimy? Najlepszym wyborem będzie metalowa puszka lub szklany słoik. Pierwszy wariant lepiej ochroni grzyby przed światłem słonecznym, z kolei ten drugi, dzięki przezroczystym ściankom, pozwoli na bieżąco kontrolować stan grzybków i szybko reagować w razie ewentualnego pojawienia się pleśni czy insektów. Niezależnie od tego, co wybierzemy, kluczowym czynnikiem jest szczelne zamknięcie.

Pojemnik z suszonymi grzybami najlepiej przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w którym nie ma dostępu do słońca. Wielu z nas wynosi suszonki do spiżarni i piwnicy, gdzie często panuje wysoka wilgoć. Niestety, w takich warunkach grzybki mogą spleśnieć. Najbezpieczniej będzie schować pojemnik z grzybami głęboko do kuchennej szafki.

Jak uratować suszone grzyby przed pleśnią i molami?

Aby uchronić grzybki przed wilgocią, wystarczy zastosować prosty i tani trik. Do pojemnika, w którym przechowujemy grzyby, należy wrzucić garstkę suchego ryżu. Te białe ziarenka są fantastycznym naturalnym pochłaniaczem wilgoci. Musimy jednak pamiętać, aby regularnie wymieniać ziarenka na nowe, gdyż w przeciwnym razie będą one mocno gromadzić wilgoć w środku pojemnika i efekt będzie odwrotny do zamierzonego.   

Oprócz wilgoci, suszonym grzybom zagraża także drygi popularny problem, czyli inwazja moli. Te szkodniki wyjątkowo upodobały sobie ten produkt i niestety często nawiedzają nieszczelnie zamknięte puszki i słoiki. Aby zabezpieczyć suszone grzyby przed molami, wystarczy wrzucić do pojemnika liść laurowy, a jego intensywny zapach skutecznie odstraszy owady.

Jak długo można przechowywać suszone grzyby?

Suszone grzyby są jednymi z najtrwalszych produktów, pod warunkiem, że są dobrze ususzone i odpowiednio przechowywane. Choć niektórzy twierdzą, że prawidłowo przygotowane grzyby możemy spożywać maksymalnie do 3 lat od momentu ich ususzenia, to bezpiecznym terminem do spożycia będzie rok

Sprawdźcie ten trik we własnych kuchniach i wsypcie ryż do suszonych grzybów jeszcze dzisiaj. Gwarantujemy, że dzięki temu będziecie mogli znacznie dłużej cieszyć się ich fantastycznym smakiem i aromatem.