Macie ochotę na coś słodkiego, ale odstrasza was sama myśl rozgrzewania piekarnika? Zamiast zagniatać pracochłonne ciasto drożdżowe czy ucierać, ubijać i miksować skomplikowane receptury, wybierzcie pyszne i pięknie prezentujące się ciasto na zimno. Gdy raz zjecie ciasto wafelkowe bez pieczenia, wszystkie inne ciasta i skomplikowane desery pójdą w odstawkę. 

Jak zrobić wafelkowiec bez pieczenia?

Przepis na wafelkowiec bez pieczenia to prawdziwa bułka z masłem, więc poradzi sobie z nim absolutnie każdy. Nie musicie wypiekać żadnych biszkoptów ani zagniatać kruchego ciasta, bo spód robi się z herbatników, a na nich wystarczy już tylko rozsmarować ulubiony dżem i ponownie przykryć go warstwą kruchych ciasteczek. 

Całość wieńczy prosty krem śmietanowy z pokruszonymi wafelkami. Najlepiej wybrać do tego długie, wąskie batoniki przekładane kakaowym czy orzechowym kremem. Dzięki nim masa na bazie bitej śmietany będzie nie tylko smaczniejsza i bardziej efektowna, bo po przekrojeniu ciasta, na białym tle pojawią się urocze ciemne kawałki. Ciasto wafelkowiec nabierze też ciekawej konsystencji, zaskakując w środku chrupiącymi kawałkami. Zobaczcie przepis krok po kroku i koniecznie przetestujcie ten deser na zimno w swoich kuchniach.

Przepis na ciasto wafelkowiec

Składniki:

  • około 300 g herbatników
  • 6 wafelków typu prince polo
  • 1 l śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 słoik kwaśnego dżemu

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. W tym czasie dno blachy wykładamy szczelnie herbatnikami, na nich rozsmarowujemy ulubiony dżem, po czym znów układamy kolejne pięterko herbatników.
  2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie lekko podgrzewamy napęczniałą żelatynę i dodajemy ją stopniowo do śmietany, ciągle miksując. Do gotowego kremu wsypujemy 2/3 drobno pokruszonych wafelków i wszystko delikatnie mieszamy. 
  3. Tak przygotowany krem śmietanowy wykładamy na herbatniki, a wierch ciasta posypujemy pozostałymi kruszonymi waflami. Gotowe ciasto wafelkowiec najlepiej smakuje po spędzeniu 24 h w lodówce. 

Źródło przepisu: kasiawgarach.pl