Do buraków z kolei doskonale pasuje ocet - i to nie tylko ten spirytusowy. Jeszcze lepiej będzie się sprawował ocet winny, a jeśli chcecie, by wasze sałatki i surówki z buraków czy buraczane przekąski zyskały zupełnie nowy wymiar smaku, dodajcie do nich octu balsamicznego. Ocet spirytusowy, który oprócz kwaśnego, jest też ostry i dla wielu osób zbyt intensywny. Ocet winny i balsamiczny sprawdzą się w roli przyprawy do buraków zdecydowanie lepiej. Są bardziej subtelne niż ich najpopularniejszy krewny.
Ocet balsamiczny - przyjaciel buraków (i nie tylko)
Buraki z octem balsamicznym będą wam się wydawać słodsze. Kwaśny smak na zasadzie kontrastu podbije ich słodycz. Octem balsamicznym możecie doprawiać carpaccio z buraka i inne surówki, sałatkę z burakami i serem feta, a nawet zapiekanki z dodatkiem tego warzywa - już po upieczeniu. Ocet balsamiczny przyda wam się nie tylko do buraków, ale również do:
- pieczonej piersi z kaczki
- steków
- sałatek z truskawkami
- serów
- pieczonych lub grillowanych warzyw
- risotto
Jak wygląda i smakuje prawdziwy ocet balsamiczny?
Zwróćcie uwagę, by kupić ocet balsamiczny dobrej jakości. Nie jest to duży wydatek, bo taki ocet jest bardzo wydajny - nie lejemy go szklankami, ani nawet łyżkami, a bardziej w kroplach i w łyżeczkach. Najbardziej poszukiwany i kultowy jest ocet balsamiczny z Reggio Emilia lub z Modeny. Taki ocet jest ciemnobrązowy (a pod światło lekko bursztynowy) i lepki, połyskuje, a jednocześnie jest klarowny i pozostawia przez jakiś czas posmak i aksamitny „film” na języku. Bez problemu przełkniecie nawet 1 łyżeczkę takiego octu bez dodatków - w przeciwieństwie do octu spirytusowego, po którym na pewno by was wykrzywiło. Oryginalny ocet balsamiczny (nie mylcie go z sosem) powstaje z gotowego moszczu winogronowego. Na opakowaniu szukajcie oznaczenia DOP i IGP.
Jak stosować ocet balsamiczny?
Buraki w zalewie z dodatkiem octu balsamicznego i winnego najlepiej pasują do mięsnych dań. Tę zalewę zrobicie z podstawowych składników. Proporcję składników łatwo zapamiętać, bo głównych składników jest 5 i wszystkich trzeba dać po 1 - kilogramie, łyżce lub łyżeczce. Po 1/2 łyżeczki octu winnego i balsamicznego wydobędą głębię smaku i słodycz czerwonej bulwy. Tyle w zupełności wystarczy. Ocet winny w przepisie na surówkę do obiadu możecie zastąpić balsamicznym. Wtedy na 1 kg buraków dodajcie 1 pełną łyżeczkę balsamico. Nie dodawajcie octu balsamicznego do dań przed pieczeniem ani do gotujących się potraw, bo cały cenny i złożony smak z niego wyparuje. W surówkach sprawdzi się rewelacyjnie.
Buraki w zalewie słodko-kwaśnej - przepis
Składniki:
- 1 kg ugotowanych buraków
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
- Buraki wyszorujcie i ugotujcie lub upieczcie do miękkości w mundurkach - najlepiej w całości.
- Gotowe, miękkie buraki odcedźcie, przelejcie chłodną wodą i odstawcie do wystygnięcia.
- Obierzcie buraki ze skórki i zetrzyjcie na grubych oczkach tarki.
- Przełóżcie starte buraki do salaterki lub miski. Dodajcie oba octy, sok z cytryny, sól, cukier i skropcie oliwą. Wymieszajcie i podawajcie od razu.
Źródło przepisu: gotujwstylueko.pl
Komentarze