Placki ziemniaczane nigdy nam się nie nudzą. Wiosną robimy je nawet z młodych ziemniaków. Wypróbowaliśmy już chyba wszystkie możliwe wersje i dodatki. Cukinia do placków to już przeżytek. Inne popularne warzywo nadaje się wyśmienicie do tego dania. 

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były smaczniejsze?

Genialnym dodatkiem do masy na placki ziemniaczane jest tarta marchewka. Warzywo to zawiera mniej wody niż cukinia, dzięki czemu po dodaniu go do masy, ta pozostaje zwarta i nie staje się tak wodnista. Ponadto, marchewki mają nieco słodki smak, dzięki czemu placki usmażone z dodatkiem tego warzywa również będą miały przyjemnie słodkawy posmak, a do tego będą jeszcze bardziej chrupiące niż tradycyjne. 

Kolejną zaletą stosowania marchewek jest to, że dzięki nim placki ziemniaczane zwiększają objętość i nie są przy tym bardziej kaloryczne u tłuste. W końcu w marchewce średniej wielkości jest zaledwie kilkanaście kalorii. Placki ziemniaczane z marchewką są wobec tego bardziej sycące i pozwolą wam szybciej się najeść. 

Marchewka - dlaczego warto ją dodać do placków ziemniaczanych? 

Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki są nie tylko smaczne, słodkie i chrupiące, ale też zdrowsze. W końcu dodanie tego warzywa do masy to praktycznie zastrzyk witamin do przyrządzanego dania. Marchewki są przede wszystkim bogate w witaminę A, która wpływa korzystnie na wzrok. Wspomagają też odporność organizmu, pracę wątroby, a nawet mogą przeciwdziałać nowotworom. Do tego marchewki zawierają sporo błonnika, który poprawia trawienie i pomaga przy problemach z przemianą materii.