Sałatka z buraków to klasyczny dodatek do polskiego obiadu. Chyba każdy lubi buraczki i ma swój ulubiony przepis na to warzywo. Ci, którzy nie przepadają za pikantną ćwikłą, będą szczęśliwi, jeśli zrobicie karmelizowane buraczki w miodzie, z dodatkiem czosnku i ewentualnie ziół. Takie buraczki nadają się nie tylko do obiadu, ale też do sałatek czy do przełożenia kanapek z wędliną czy szarpanym mięsem. Jak jeszcze można zrobić buraki, by smakowały każdemu? Mamy kilka pomysłów i niebanalny przepis. To prosta sałatka z buraków gotowanych, która po udanej pasteryzacji może stać w spiżarni lub w lodówce, dopóki jej nie wykorzystacie. Z czasem stanie się jeszcze lepsza.
Prosta sałatka z buraków gotowanych - z czym je połączyć?
Chcecie zrobić prostą sałatkę z buraków gotowanych? Połączcie je np. z kiszonymi ogórkami, gotowaną ciecierzycą oraz koperkiem lub natką pietruszki. Składniki takiej sałatki (bez zieleniny) trzeba po prostu pokroić w grubą kostkę, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Po chwili z ogórków wytrąci się sok, który będzie naturalnym sosem do sałatki. Nie trzeba jej już solić - wystarczy popieprzyć, posypać zieleniną i podawać. Jest świetna jako dodatek do obiadu, danie do pracy lub jedno z dań podczas spotkania rodzinnego. Naturalnie słodkie buraki pasują również do serów pleśniowych i sera feta, boczku, orzechów, rukoli, roszponki oraz jabłek i cebuli.
Proporcje - klucz do najlepszych buraczków
Sałatka z buraków do obiadu z dodatkiem jabłek i cebuli to znany przysmak do tradycyjnego obiadu. Aby był on dobrze zbalansowany i nic nie „przytłumiło” smaku buraków, zdecydujcie się na proporcję 3:2:1 (3 części buraków do 2 części jabłek i 1 części cebuli). Do buraków najbardziej pasować będą twarde i winne jabłka - np. odmiany szampion, jonagold, gala czy ligol. W sklepach dostępne są ugotowane już buraki pakowane próżniowo. Jeśli na takie się zdecydujecie, przygotowanie reszty dania zajmie wam dosłownie chwilę.
Sałatka z buraków do obiadu - przepis
Składniki (na 6 słoików o pojemności ok. 1 litra):
- 3 kg buraków
- 2 kg jabłek
- 1 kg cebuli
- 3 łyżki soli
- 1/3 szklanki octu
- 150 g cukru
Sposób przygotowania:
- Ugotujcie, obierzcie i zetrzyjcie na grubych oczkach buraki. Zetrzyjcie też obrane wcześniej jabłka.
- Pokrójcie cebulę we wiórki. Zagotujcie ją razem z cukrem, solą i octem.
- Wymieszajcie zalewę z burakami i jabłkami. Przełóżcie do umytych i wyparzonych słoików, zakręćcie, pasteryzujcie przez ok. kwadrans.
- Sałatkę możecie też przygotować z 3 razy mniejszej ilości składników. W ten sposób zrobicie świeżą porcję na 1-2 obiady, już bez konieczności pasteryzacji. Wystarczy ilość każdego składnika podzielić przez 3.
Komentarze