Domowy budyń na mleku skondensowanym pysznie sprawdza się jako samodzielny deser. Podajcie go w miseczce, posypcie z wierzchu wiórkami kokosowymi albo czekoladowymi lub polejcie odrobiną domowych powideł czy konfitur i gotowe. Na bazie kremowego budyniu przygotujecie też prosty warstwowy deser w pucharku. Wystarczy, że 1 warstwę przełożycie np. ulubioną galaretką, biszkoptami, owocami czy sosem karmelowym. Gęstym domowym budyniem możecie też przełożyć lekkie ciasto, np. karpatkę lub udekorować kruchą tartę z owocami. Sposobów na jego serwowanie jest wiele, ale żeby wyszedł jedwabisty w konsystencji bez ani 1 grudki, idealnie gęsty i delikatny w smaku trzeba się trzymać kilku zasad. 

Przygotowanie domowego budyniu - wskazówki 

Podczas gotowania domowego budyniu bardzo ważne jest niedopuszczenie do powstania grudek i precyzyjne połączenie wszystkich składników. Najlepiej robić to rózgą kuchenną lub mikserem. Jeżeli w waszym deserze mimo wszystko pojawią się grudki, trzeba będzie przetrzeć go przez gęste sitko. To najszybszy sposób na osiągnięcie upragnionej konsystencji budyniu. 

Żeby uniknąć kożucha, który jest dla wielu z nas kulinarnym koszmarem z dzieciństwa, domowy budyń tuż po ugotowaniu wystarczy szczelnie przykryć przezroczystą folią spożywczą. Dzięki temu do środka nie dostanie się powietrze i kożuch nie ma szans powstać.

Obowiązkowym składnikiem pysznego domowego budyniużółtka. Najlepiej, żeby pochodziły z wiejskich jajek. Nadają one masie delikatności, sprawiają też, że deser ma idealnie kremową, aksamitną konsystencję. Dodają również pięknej, apetycznej barwy naszemu budyniowi na mleku skondensowanym. Jeśli użyjecie puszki słodzonego produktu, nie będziecie już musieli dodawać ani grama cukru do deseru

Domowy budyń na mleku skondensowanym - przepis

Składniki:

  • 750 ml mleka pełnotłustego (3,2%)
  • 15 g masła 82%
  • 400 ml słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka)
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 1/2 laski prawdziwej wanilii
  • 3 żółtka jaj wiejskich 

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka z grubym dnem wlejcie 500 ml mleka krowiego i puszkę mleka skondensowanego, dodajcie masło i zagotujcie, stale mieszając składniki rózgą kuchenną;
  2. Po zagotowaniu masę odstawcie do całkowitego przestudzenia (do osiągnięcia temperatury pokojowej) na ok. 20 minut;
  3. W tym czasie do dużej miski przesiejcie mąkę, dodajcie skrobię kukurydzianą i wlejcie pozostałe 250 ml mleka;
  4. Wymieszajcie składniki w misce na gładką masę, pilnując, żeby przy okazji pozbyć się wszystkich grudek;
  5. Ostrym nożem wydłubcie ziarenka z połowy laski wanilii i dodajcie je do masy;
  6. Następnie dodawajcie do miski po 1 żółtku, bardzo dokładnie mieszając całość;
  7. Do przestudzonego mleka w rondelku wlejcie masę jajeczną z miski i wymieszajcie obie masy rózgą lub mikserem na małych obrotach;
  8. Gotujcie domowy budyń na mleku skondensowanym na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas pilnując, żeby się nie przypalił;
  9. Gorący budyń rozłóżcie do pucharków lub miseczek.