W ten weekend odwiedzała mnie przyjaciółka, która jest weganką. Chciałam przyrządzić dla niej, poza obiadem, jakiś prosty, ale pyszny deser. Jeśli jednak chodzi o domowe słodkości bez jajek, masła czy mleka, to nie mam dużego doświadczenia. Na szczęście kolega z pracy poratował mnie wspaniałym przepisem na budyń owsiany na wodzie. Aga lubi wszystko, co zawiera w sobie budyń, wiedziałam więc, że będzie to strzał w 10. Tomek podesłał mi także zdjęcie swojego deseru, dzięki czemu miałam dodatkową inspirację, jak udekorować moją wersję. Powiem wam, że po spróbowaniu tego wegańskiego budyniu, zrobiłam też dodatkową porcję dla siebie. Byłam wręcz zachwycona nie tylko jego smakiem, ale też kremowością. Z dodatkiem truskawek z kompotu, płatków migdałowych, pokruszonych orzechów i kremu pistacjowego prosty budyń owsiany zamienił się w pełnoprawny deser. Dobrymi przepisami warto się dzielić. 

Kremowy budyń owsiany na wodzie - przepis

Do przygotowania wegańskiego, obłędnie kremowego budyniu owsianego będziecie potrzebować wyłącznie 3 składników. Jeśli chodzi o wodę, to tutaj działa podobna zasada, jak przy robieniu ciasta na pierogi: dodajemy jej tylko tyle, żeby wyszła nam pożądana konsystencja. Dlatego nie podaję w przepisie konkretnej ilości, ale uwierzcie mi – podczas robienia budyniu owsianego sami będziecie wiedzieć, kiedy przestać dolewać wodę. Po prostu masa w pewnym momencie zrobi się na tyle gęsta i kremowa, że będzie to najlepszy wyznacznik. 

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych
  • 10 g białka roślinnego (polecam to o smaku waniliowym)
  • ok. 1 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane przesypcie do garnuszka,
  2. Dodajcie do nich białko roślinne, dokładnie wymieszajcie i zalejcie całość gorącą wodą;
  3. W czasie, kiedy płatki się namaczają, możecie przygotować owoce czy bakalie do udekorowania deseru;
  4. Następnie gotujcie płatki z białkiem na wolnym ogniu przez kilka-kilkanaście minut, aż napęcznieją i zmiękną;
  5. Zdejmijcie budyń owsiany z palnika i odstawcie do lekkiego przestudzenia;
  6. Następnie zblendujcie całość na kremową masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolejcie odrobinę wody. Budyniu owsianego możecie też nie blendować – podgotowane płatki są mięciutkie i masa wychodzi przyjemnie gęsta nawet bez tej czynności;
  7. Gotowy budyń owsiany udekorujcie dowolnymi owocami, słodkimi sosami lub pokruszonymi bakaliami.

Domowy budyń - smaczne alternatywy dla tradycyjnego smaku

Jeśli szukacie pomysłów na pyszny domowy budyń w mniej tradycyjnej wersji niż opcja z mlekiem krowim, masłem i żółtkami, wypróbujcie przepisy użytkowników serwisu przyslijprzepis.pl. Polecamy wam na przykład budyń dyniowy, kokosowy budyń na mleku sojowym, budyń jaglany z sosem owocowymbudyń pomarańczowy, lub zaskakujący barwą i składem budyń szpinakowy.