Tarta z owocami lata wg Gordona Ramsay´a

4.5 (168 ocen)

  • 5 godz.

Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Kuchnie świata". Tarty są typowe dla kuchni francuskiej, tam podaje się je w każdej cukierni. Świetna, lekka tarta z owocami, z mocno waniliowym kremem, idealna na lato.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Na ciasto::
    125 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
    90 g miałkiego cukru
    1 duże jajko
    250 g mąki pszennej i dodatkowo do podsypania (użyłam orkiszowej jasnej, typ 630 niemiecki)
    1-2 łyżki lodowato zimnej wody

    Krem waniliowy:
    250 ml tłustego mleka (znalazłam takie o zawartości 3,8 % tłuszczu)
    1/2 laski wanilii, przekrojonej wzdłuż na pół, nasiona wyskrobane
    50 g miałkiego cukru
    20 mąki kukurydzianej
    3 żółtka z dużych jaj
    100 ml słodkiej śmietanki
    1 łyżka żelatyny w proszku

    Obłożenie:
    250 g świeżych malin
    200 g truskawek
    80 g borówki amerykańskiej
    2-3 łyżki dżemu malinowego bez nasion, jako glazura
    1 łyżka gorącej wody (jeśli będzie potrzeba)
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta z owocami Desery

Tarta z owocami lata wg gordona ramsay´a - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciasto utrzyj robotem kuchennym masło i cukier. Dodaj jajko i ucieraj przez 30 sekund. Wsyp mąkę i mieszaj, aż się połączy. Jeśli trzeba, możesz dodać zimną wodę. Na blacie podsypanym mąką zagnieć ciasto. Uformuj z niego dysk, zawiń w folię śniadaniową i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Tarta 2. Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanym blacie rozwałkuj. Wyłóż nim tortownicę o średnicy 28 cm, najlepiej z ruchomym dnem, ja użyłam silikonowej bez ruchomego dna. Ciasto, które będzie wystawało poza krawędź, odkrój. Wstaw je następnie do lodówki na 30 minut.
  • Krem waniliowy 3. Krem waniliowy przygotuj, wlewając do garnka z grubym dnem mleko, dodając nasiona i laskę wanilii oraz 1 łyżkę cukru. Powoli podgrzewaj, aż mleko prawie się zagotuje. W tym czasie w misce ubij pozostały cukier z mąką kukurydzianą i żółtkami. Gdy mleko zacznie wrzeć, powoli przelej je do masy jajecznej, nieustannie mieszając, najlepiej zrobimy to przy pomocy robota planetarnego bo wtedy on miesza za nas. Po przelaniu mleka przepłucz garnek i przetrzyj do niego przez sitko masę kremową. Wstaw na mały ogień i poczekaj, aż krem zgęstnieje. Ponownie przetrzyj go przez sitko do czystej miski i zostaw do ostygnięcia, mieszając do pewien czas, by nie uformował się kożuch.
  • 4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Tortownicę z ciastem wyłóż papierem pergaminowym i wysyp dno fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi, aby ciasto się nie wybrzuszało. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Zdejmij papier i fasolę, a następnie piecz ciasto jeszcze przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyłóż na docelowy talerz, na którym będzie serwowana. Z formy bez wyciąganego dna będzie trudniej ciasto wyłożyć, ale musimy tak to zrobić by się nie połamało.
  • 5. Śmietanę ubij na sztywno. Schłodzony krem waniliowy ubijaj przez chwilę, by się rozluźnił. Wmieszaj do niego śmietanę. W mojej wersji do kremu dodałam żelatyny żeby był bardziej zwarty. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Miszamy, odstawiamy na 10 minut. Potem żelatynę należy delikatnie podgrzać aby całkowicie się rozpuściła. Do takiej dodać ze 2-3 łyżki kremu, wymieszać i wlać z powrotem do miski z kremem. Zostawić w lodówce na 10 minut.
  • Tarta z kremem 6. Owoce, jeżeli jest taka potrzeba to umyj, dobrze żeby były całkowicie osuszone. Truskawki można pokroić w talarki. Można użyć tylko samych malin tak jak zrobił to Gordon Ramsay. Na ciasto nałóż krem, na to ułóż owoce. Dżem malinowy umieść w miseczce i dodaj (jeśli jest bardzo gęsty) gorącej wody. Rozsmaruj go na owocach. Można pominąć i posypać tartę z owocami samym cukrem pudrem.

Porady

Do upieczenia tarty bedą nam potrzebne: forma najlepiej z wyciąganym dnem, ja użyłam silikonowej bez wyciąganego dna o średnicy 28 cm, mikser, garnek z grubym dnem, sitko z drobnymi oczkami, fasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta, pędzelek cukierniczy, wałek, miski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować