Biała kiełbasa jest przyrządzana z wieprzowiny z dodatkiem przypraw. Powinna być zrobiona ze świeżych kawałków mięsa, najlepiej prosto od rzeźnika. Na miejscu poproście o zmielenie wybranych części, jednak najlepszą opcją będzie zmielenie mięsa samodzielnie, tuż przed przyrządzaniem kiełbasy. Będziecie do tego potrzebować maszynki do mielenia z funkcją nadziewania jelita. Sprawdźcie, jak zrobić najlepszą białą kiełbasę, jeszcze przed świętami. Możecie ją zamrozić i w czasie Wielkanocy cieszyć się wybornym, domowym specjałem.

Jakich mięs użyć do przygotowania białej kiełbasy?

Do zrobienia białej kiełbasy należy użyć 3 kawałków mięsa. Łopatki, karkówki wieprzowej oraz podgardla. To klucz do sukcesu. W przypadku, gdy podgardle będzie niedostępne, możecie użyć boczku o umiarkowanej zawartości tłuszczu. Poniżej znajdziecie sprawdzony przez nas przepis na wyborną białą kiełbasę krok po kroku. 

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 kg podgardla lub boczku o średniej zawartości tłuszczu,
  • 50 g soli,
  •  6-7 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka majeranku suszonego, roztartego w dłoniach,
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • 1,5 szklanki przegotowanej wody
  • 7 metrów jelit wieprzowych
  • łyżeczka smalcu

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrójcie w mniejsze kawałki;
  2. Zmielcie łopatkę i karkówkę na małych oczkach, natomiast podgardle czy boczek na większych;
  3. Czosnek obierzcie i rozetrzyjcie razem z solą i majerankiem. Gotową pastę dodajcie do mięsa mielonego;
  4. Doprawcie pieprzem i smalcem;
  5. Podczas wyrabiania masy dolewajcie zimną wodę. Mieszajcie przez około 15 minut;
  6. Przełóżcie do miski, zawińcie folią spożywczą i odstawcie na noc do lodówki;
  7. Następnego dnia oczyśćcie jelita, przepłukując je 3 razy wrzątkiem i przesypując solą;
  8. Nakładkę do przygotowania kiełbasy posmarujcie smalcem i nawińcie jelito;
  9. Następnie przepuśćcie mięso mielone przez maszynkę, tworząc 12 cm kiełbaski;
  10. Możecie je ugotować lub upiec.

Pamiętajcie, że najlepiej zamrozić surową kiełbasę. Ta sparzona będzie miała zdecydowanie mniej smaku po odmrożeniu.

Jakich przypraw użyć, aby domowa biała kiełbasa była smaczna?

Najważniejszymi przyprawami są czosnek i majeranek. W zależności od regionu, niektórzy dodają także niewielkie ilości kozieradki czy kminku, by ułatwić strawienie mięsa. Pasta z roztartego czosnku z solą to podstawa - nie używajcie czosnku suszonego czy granulowanego.