Zupa żurawinowa

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zajmuję się domem i wychowaniem Miłosza (8 lat) i Bartosza (2 lata). Przygotowuję im posiłki bogate w witaminy.

Składniki:

  • ● 20 dag świeżej żurawiny lub słoiczek dżemu
    ● 1 szkl. śmietany 18-proc.
    ● 3 łyżki cukru
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1/2 op. makaronu (np. świderki)
    ● szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę myjemy (dżem rozprowadzamy
    kilkoma łyżkami
    wody), zalewamy litrem wody
    i zagotowujemy. Wsypujemy cukier,
    mieszamy. Gotujemy.
  • 2. Obie mąki mieszamy ze śmietaną
    i wlewamy do żurawiny.
    Chwilę gotujemy na małym
    ogniu. Ewentualnie dodajemy
    jeszcze cukru.
  • 3. Makaron gotujemy al dente
    w dużej ilości lekko osolonej wody.
    Odcedzamy, przelewamy zimną
    wodą i wsypujemy do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować