Żurawinowa nalewka

4.5 (172 ocen)

Ta nalewka rozgrzeje każdego. Ma pyszny smak i zapach. Doskonale nadaje się także jako dodatek do świątecznych ciast.

Składniki:

  • Składniki:
    • 400 g suszonej żurawiny,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 0,5 litry wódki,
    • ½ szklanki spirytusu,
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Żurawinowa nalewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę mieszamy z cukrem i przekładamy do słoika. Tak przygotowaną zalewamy wódką i odstawiamy na minimum tydzień. Słój najlepiej umieścić w zacienionym miejscu i co jakiś czas potrząsać, by cukier lepiej się rozpuścił. Po tym czasie odcedzamy uzyskaną żurawinówkę. Najlepiej przez gazę, ale można także przez sitko.
    Do uzyskanej nalewki dodajemy spirytus. Nalewkę przelewamy do butelki i pozostawiamy jeszcze na kilka dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka Suszona żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

To może cię zainteresować