Zupa z siwych gąsek zabielana

4.5 (157 ocen)

Pyszna zupa ,doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami. Bardziej delikatna od zupy z zielonek.

Składniki:

  • 1 kg gąsek siwych
    1 cebula
    2 - 3 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki mąki
    sól
    2 liście laurowe
    5 szt ziela angielskiego
    mielony pieprz do smaku
    koperek lub zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z siwych gąsek zabielana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gąski namoczyć w dużej ilości zimnej wodzie, po 10 minutach starannie oczyścić, najlepiej myjąc je czystym gąbkowym zmywakiem, płucząc pod bieżącą wodą.
    Oczyszczone grzyby posiekać. Zagotować 6 szklanek wody , dodać posiekaną cebulę. liść laurowy, ziele angielskie i grzyby. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
    Wymieszać mąkę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszać, połączyć z pozostałą zupą, krótko jeden raz zagotować .Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

    Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gąski

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować