Zupa z gąsek

4.46 (197 ocen)

  • 40 min

Dla wielbicieli grzybów , szczególnie gąsek, W Borach Tucholskich ich nie brakuje.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg gąsek
    2 kostki rosołowe lub bulion warzywny
    1 cebula
    2 - 3 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki mąki
    sól
    mielony pieprz do smaku
    koperek lub zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z gąsek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gąski namoczyć w dużej ilości zimnej wodzie, po 10 minutach starannie oczyścić, najlepiej myjąc je czystym gąbkowym zmywakiem, płucząc pod bieżącą wodą. Oczyszczone grzyby posiekać. Zagotować 6 szklanek wody z kostkami rosołowymi, dodać posiekaną cebulę i grzyby. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
    Wymieszać mąkę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszać, połączyć z pozostałą zupą, krótko jeden raz zagotować .Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

    Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.

Porady

Zupe można ugotowac na wywarze mięsnym lub warzywnym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować