Zupa z kaszy manny

5 (193 ocen)

Przepis kuchni staropolskiej

Składniki:

  • marchewka, pietruszka, seler, por
    20 dag chudej wędliny
    3 kopiaste łyżki kaszy manny
    2 żółtka
    sól, pieprz
    zielenina
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wywar z warzyw 1. Z warzyw ugotować bulion w 1.5 litra wody.
  • Podsmażona wędlina 2. Wędlinę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do gotującego wywaru. Ja wcześniej podsmażyłam ja na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu, jednak nie jest to konieczne.
  • 3. Do gotującej zupy sypiemy kaszę mannę i często mieszamy aż kasza będzie miękka. Zestawiamy z ognia. Żółtka łączymy z 2 łyżkami zimnej wody, rozprowadzamy zupą, składniki łączymy, dodajemy przyprawy, zieleninę. Podajemy zaraz po przygotowaniu (zupa nie nadaje się do odgrzewania).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować